Tervepä terve. Toimituksen koilliskontin viikkopaketit availlaan tässä seuraavaksi.
***
Varmaan liittyy tähän työhön, että tiedonkulku kiinnostaa.

Viime aikoina iso osa kotimaan uutisotsikoista on koskenut hallituksen hankaluuksia ja sen edellisenkin.
Paljon on puhuttu myös tiedosta: joku vuoti sotkun sakenemiseksi WhatsApp-viestejä julkisuuteen ja joku jotain muuta. Kolmas puhui ristiin ja monenlaista viestiä sinkoili.

No, lukuun osui hiljan mainion Mirkka Lappalaisen kirja Susimessu, jossa kerrataan elävästi ja hauskastikin 1590-lukua Ruotsissa, Suomessa ja vähän Puolassakin. Nuijasotaa, Vaasan poikain kinastelua ja muuta riittää ja paikat ovat tuttuja; Turussa melskataan ja välillä käydään tyhjentämässä Arvid Stålarmin kartano Tenholassa.

Paljon kirjassa kulkee myös tietoa; kirjeitä ja julistuksia ja muuta liikkuu Itämeren rannalta toiselle. Nykylukijan vaan pitää tämän tästä muistuttaa itseään, että tällä sivulla matkaan annettu viesti tavoittaa vastaanottajansa naapurimaassa ehkä vasta viikkojen päästä eli seuraavassa luvussa. Postinkulusta irvailijat voisivat saada tästä aihetta kaskuiluun, mutta jotain pitää pistää tieverkonkin piikkiin: aikansa maantiet olivat luokkaa nykyinen kärrypolku tai Skoilantie.

Tämä se vaan pisti miettimään, että tuolloin on tarvittu pitkää pinnaa nahistelussakin, kun silkkaan uhkauksen perillemenoon menee päiviä.

Noin muuten hauskasti nykyaika ja vanha paiskaavat kättä. Viime viikko vei Perniön kirkkoon ja koululaisten joulupolulle ja samassa tuli taas ihailtua kirkkolaivaa, joka palasi joitain vuosia sitten oikealle paikalleen kirkkoon. Laiva satummoisin on 1590-luvulta eli samoilta päivin, joista on tullut muuten lueskeltua.

Näin se aukeaa ikkuna vuosisatojen välillä. Tosin sen verran tunkkaisia hemmoja oli kirjassa ja tämänkin päivän maailmanpolitiikassa, että varsinaisesta tuuletusikkunasta ei voi puhua.
***
Tiedonkulku koskee myös tulevaa tiistaita. Koilliskulmasta singahdetaan pukkihommiin jo ties miten monetta kertaa. Siinä tarvitaan kolmea peetä: partaa, pönäkkyyttä ja paikallistuntemusta. Kaksi edellistä on helppo järjestää, lisäksi tarvitaan pieni karttaharjoitus, että kierros menee loogisesti.

Ja tietoa tarvitaan siihen, että opettelee kohteissa odottavien lasten nimet ja vähän muutakin ulkoa jo ajoissa.

Lenkistä vielä sen verran, että tähtien mukaan suunnistaminen ei oikein käy, joskin olen ymmärtänyt että takavuosina saattoi kierroksella tulla tarjolle sen verran monta glögimukia, että loppumatkasta tähtiä näkyi omasta takaa.
Vanhaan aikaanhan ilmoituksissa usein markkinoitiin raitista ja autoilevaa joulupukkia, mutta ihan aina samalla kertaa ei kai  saatu molempia.
***
Hyvää joulua ja heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20