Tervepä terve. Toimituksen koillisverstaan viikkopellit asennetaan tässä seuraavaksi.
***
Äidinkielihän on oiva työ- ja leikkikalu, eikä edes vaikea koota. Arto Nyberg haastatteli jääkiekkoilijaa, joka on tullut Tsekistä Suomeen 15-vuotiaana. Nyt ikää on 22 vuotta, eikä puheessa kuulunut aksentin häivää, jos ei paria aitoturkulaista taivutusta huomioida. Eikä huomioida, paitsi hyvällä.

Yksi nuorukaisen tekemä huomio kielestä oli, että sama sana voi tarkoittaa montaa asiaa.
Näin on, ja tämä vetää joskus vipuun vanhemmankin. Eräs lehtiotsikko tässä totesi pääministerin sanoneen, että ”EK:lla on jäänyt levy päälle”. Ralliväki tulkitsee tietysti ensin lyhenteen erikoiskokeeksi. Sitten pitäisi vielä tietää, puhutaanko ääni- vai hellanlevystä.Ensinmainittu tauotta soidessaan aiheuttaa ennen pitkää hermoromahduksen, jälkimmäinen töitä palokunnalle. Tuhot ovat yhtä kaikki jonkinmoiset.
***
Sama pätee aamu-uutisiin, joita ei voi seurata kuulematta asiaa urista. Usein puhutaan työurista, urheilussa latu-urista ja joskus tieurista. Kaikki tarkoittavat samaa; ura on syvennys, joka johtaa ja ohjaa jostain johonkin.
Tiessä ura ei ole toivottu ilmiö ja työuralla eteneminenkin nyt on suhteellinen käsite.

Ura on auki, putki umpinainen, ja siksi käsittämättömin käsite on uraputki. Joko se tarkoittaa hiihtorakennelmaa Paimiossa tai sitten aina vaan nousujohteista työtä, josta ei pääse pois vaikka haluaisi.

Tämä taas on eri putki kuin se, joka monelle jää päälle kesälomalla ja jonka pätkäisemiseen tarvitaan katkaisuapua. Voisi olla parempi olla reilusti umpitunnelissa. Siinä on kaikesta päätellen loppu näkyvissä, kuten umpikujissa aina.
***
Väylistä ei sen enempää. Teiden kunnosta ollaan huolissaan Suomessa ja Teiden kunnosta Kanarialla.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20