Populistiset liikkeet jylläävät sivistyneessä Euroopassakin. Italia rimpuilee nyt niiden kurimuksessa. Luvataan pudottaa verot puoleen ja kaksinkertaistaa sosiaaliedut. Ei ihme, että sellaisilla lupauksilla saa ääniä – tietämättömiltä.

Kreikassa toimittiin vuosikymmeniä näin. Vasemmistolainen Pasok ja oikeistolainen Uusi demokratia lupasivat vuoronperään valitsemilleen suurehkoille ryhmille erikoisetuja ja saavuttivat vaalivoittoja. Sitten toteutettiin joitakin lupauksia.

Tuloksena oli, että terveitä ihmisiä päästettiin kevyistä töistä nelikymppisinä eläkkeelle. Virkamiehille maksettiin lisäkorvaus työpaikalle tulosta. Kolmannentoista kuun palkasta tuli sääntö.
Irvokasta koko hommassa on, että äärivasemmistolainen puolue johtajanaan Aléxis Tsípras joutuu nyt tervehdyttämään helleenien taloutta.

Populistiset liikkeet nojaavat kansalaisten tietämättömyyteen. Asiat yksinkertaistetaan. On vain kyllä- ja ei-vastauksia. Tavallinen kansa edustaa hyvää ja johtajat pahaa. Helpoiten populisteista pääsee eroon ujuttamalla heidät valtaan. Mitä tapahtuikaan ässämpeelle ja nyt persuille.
Brittiläinen markkinatutkimusyritys Ipsos MORI toteutti mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa haasteltiin yli 27 tuhatta työikäistä ihmistä 40 maassa. Suomi ei valitettavasti päässyt tähän joukkoon. Suomen tilannetta voinee kuitenkin arvioida muiden Pohjoismaiden tuloksilla.
Kysymysten kirjo kattoi elämänalueet seksistä rasismiin, terveydenhoidosta aborttiin, köyhyydestä upporikkauteen aina tulevaisuuden pelkoihin ja haaveisiin.
Raportissa on myös esitetty monimutkainen tulosten käsittelyn matematiikka virheanalyyseineen. Lukion pitkän matematiikankaan kirjoittanut ei sitä luultavasti sisäistä, joten jätän sen tästä pois.
Yllättäen täysin eri tavalla pärjänneiden maiden tuloksista löytyy jotakin yhteistä. Maan muslimiväestö muistetaan suuremmaksi kuin se todellisuudessa on, ja sen ennakoidaan kasvavan räjähdysmäisesti. Näin eritoten Ranskassa, jossa ihmisiä ei edes rekisteröidä uskonnon perusteella.

Monissa maissa kansalaiset luulevat ihmisten olevan huomattavasti tyytymättömämpiä elämäänsä, kuin he todellisuudessa ovat. Samansuuntainen luulo hallitsee suhtautumista erilaisiin vähemmistöihin. Oikeasti valtaosa ihmisistä vähät välittää muiden sänkyhommista.
Tilastomatematiikan keinoin, fiksuin kysymyksin ja oikein otoksin voidaan aika luotettavasti selvittää ihmisten todellisia mielipiteitä. Se on työlästä ja kuten totesin, matikka on aika kinkkistä.
Tutkimuksen tulos ei niin kauheasti yllätä. Intia voitti tietämättömyyden maailmanmestaruuden.
Parhaiten todellisuuden tajusivat hollantilaiset ja britit. Ruotsalaiset ja norjalaiset pärjäsivät myös hyvin. Kehittyneistä länsimaista pohjanoteerauksen saavuttivat – kuinkas muuten, jenkit.

Tietävää tulos ei siis yllätä muuten kuin yhdessä asiassa. Miten ihmeessä niin suuri osa yleisesti tietoisista briteistä meni lopulta venäläisten ja Cambridge Analytics -aivopesufirman virittämään ansaan ja äänesti EU-eron puolesta. Sen sijaan Trumpin voitto sopii kuvaan kuin nenä päähän.
Tietämättömyysindeksi myötäilee aika hyvin erästä toista tulosta, nimittäin lehdistönvapautta. Vapaa lehdistö takaa parhaiten virheettömän tiedon jakelun.

pajen.fi

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20