Suomessa vallitsee vaalisalaisuus. Voin kuitenkin myhäillen tunnustaa, että pressan vaalit menivät ihan mukiin.
Ulkomailla yksimielisyytemme tosin kirvoittaa epäileviä lausuntoja. Haikaillaanko Suomessa kekkoslovakiaa, vain onko tämä modernia finlandisierungia?

Yksi seikka, josta olen ennenkin mesonnut, ei näissäkään vaaleissa mennyt mukiin.
Ehdokkaat ja heidän taustajoukkonsa korostivat vaalikampanjan merkitystä. Ylistettiin vapaaehtoisten vaalityöntekijöiden panosta, vaikka tulos oli surkea. Poikkeuksen teki oikeastaan vain kaksi ehdokasta.

Niinistö totesi asiallisesti olevansa kiitollinen äänestäjille ja arvostavansa saamaansa tukea. Heti perään hän painotti suuren kannatuksen tuomaa vastuuta. Hän lupasi tarttua hommaan ja hoitaa sitä niin hyvin, kuin osaa. Kuten monet muistavat, Niinistö ei antanut vaalilupauksia silloinkaan, kun pyrki kansanedustajaksi. Suomalaiset arvostavat sellaista.

Ja se toinen oli Vanhasen Matti. Hävinneistä vain hän käyttäytyi suoraselkäisesti eikä väheksynyt vaalin tulosta. Kuivan natisevasta mutta asiat hallitsevasta Vanhasesta ei innostunut oikeastaan kukaan muu kuin taannoin papiksi valmistunut pappa Laaninen. Vanhanen veti vankkurinsa vakuuttavasti.

Mutta tämä kampanjoiden hulabaloo risoo. Pitävätkö puolueiden vetäjät kansalaisia ihan tolloina? Menemmekö muka äänestämään ehdokasta vain vaalikampanjan perusteella? Emmekö arvioi ehdokkaiden ja heidän taustaorganisaationsa aikaisempaa toimintaa. Emmekö ota selvää, ovatko he kohtapuolin kääntämässä takkia? Kampanjat saivat näissä vaaleissa kunnon korvapuustin.

Mehän seuraamme puolueiden ja ehdokkaiden toimintaa, mielipiteitä ja päätöksiä. Panemme merkille heidän toilailunsa myös varsinaisen politiikan ulkopuolella. Perusteellisesti tilannetta seuraavat toimittajat auttavat meitä pistämällä ehdokkaat vaalitenteissä koville. Ja faktantarkistajat seuraavat samanaikaisesti, tuleeko sammakoita.

Olen pitänyt piruuttani kirjaa valtakunnan tärkeimpien toimijoiden tekemisistä. Kehittyneen tietotekniikan aikana asioiden tarkistelu on helppoa, ja tietoja voi mukavasti jäsennellä ja tallentaa myöhempää tarkastelua varten Ja kyllä kansalaisten muisti pelaa hyvin ilman tietotekniikkaakin.

Me kyllä muistamme eräänkin ehdokkaan tarkan taloudenpidon ja aiheettomien kulukorvausten laskuttamisen verovaroista. Muistamme myös toisen ehdokkaan kannat lentoverosta ja sen, kuinka hän ympäristöministerinä lenteli viikonlopun aikana pariin otteeseen edestakaisin mantereelta toiselle. Ja kolmannen stalinistiset vallankumoussuunnitelmat. Ja jos ei muista, on helppo tarkistaa.

En ainakaan minä eivätkä muutkaan tuntemani ihmiset äänestä kampanjoinnin perusteella. Toreilla ja tupailloissa esitetyt lupaukset ja iskulauseet ovat sitä paitsi järjestään päättömiä. Eihän sellaiseen soopaan voi uskoa, ei edes vaikka saisi mukin tai muoviämpärin.

On vaan todettava Vanhasen tapaan, että tämä oli niiden kansalaisten tahto, jotka halusivat tahtonsa ilmaista. Näillä mennään. Huoltoaseman baarissa meuhkaaville nukkuvien puolueen surkimuksille voi möläyttää päin naamaa, että mielipiteesi on kuin pieru saharassa.
On mieluista toivottaa Tasavallan Presidentille menestystä ja kykyä hoitaa hommat.
pajen

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20