Kun poistuu pidemmäksi aikaa murjustaan, kohtaa monenlaisia käytännön ongelmia. Kämpän tulisi näyttää asutulta, etteivät satunnaiset vierailijat kiinnostuisi. Jonkun pitäisi vähän kohennella pihaa ja tehdä lumitöitä. Ja postikin pitäisi hoitaa.
Nykyiset älykkäät hälytyssysteemit tuovat turvallisuutta. Kokemusten mukaan vartioituihin taloihin ei murtauduta, vaan valitaan naapureita. Mutta jos hyvinkin vartioitu pytinki näyttää pitkään tyhjältä, ja postilaatikko pursuaa, saattaa sattua ikäviä.

Olen vuosien varrella turvautunut postin hoidossa naapuriapuun. Viime vuoden loppupuolella jouduin kokeilemaan Posti Oy:n määräaikaista edelleenlähetystä. Palvelu vaikutti kalliilta semminkin, kun sanomalehtien määräaikainen osoitteenmuutos ei maksa mitään. Ja lehtien ohjaus uuteen osoitteeseen todella toimii.

Postin edelleenlähetys tilataan netissä. Homma vaikutti aluksi mukiinmenevältä. Ei muuta kuin tietoja syöttämään. Pian poksahti ilmoitus, että edelleenlähetys edellyttää Netpostin käyttöönottoa eli Postin junaileman sähköpostilaatikon avaamista. Arvelutti ensin ottaa uutta sähköpostia, kun niitä nytkin on jo pari hyvin toimivaa. Mutta olkoon.

Pistin laatikon kanteen ilmaisjakelun kieltävän tekstin. Olin varmuuden vuoksi sopinut laatikkoni tarkistamisesta noin viikon välein. Jos kääntö ei toimisikaan tai jos laatikkoon ilmestyisi muuta täytettä. Lähdin reissuun.
Matkan aikana alkoi tulla ilmoituksia Netpostiin ilmestyneistä kirjeistä. No, on mukavaa saada laskuja näinkin. Sitten laatikkoni tarkastaja raportoi, että sieltä löytyi sitä sun tätä, myös Postin toimittamia kirjeitä, joita ei oltu pantu Netpostiin eikä lähetetty antamaani väliaikaiseen osoitteeseen.

Valtaosa Netpostiin laitetusta postista tuli kyllä myöhemmin väliaikaiseen osoitteeseen. Nyt kun olen jo palloillut jo viikkoja kotosalla, ja sopimus on päättynyt, tuli taas ilmoitus yhdestä Netpostiin saapuneesta laskusta. Minähän tilasin vain määräaikaisen edelleenlähetyksen enkä jatkuvaa satunnaista kirjeiden kopiointia.

Maailman muuttuminen näkyy etanapostin määrässä. Ihmiset kääntävät toistuvat laskunsa pankkiin e-laskuiksi. Niin sanoma- kuin aikakauslehtiä tilataan nettiversioina. Jokainen ymmärtää, että normaalia postin käsittely- ja jakelutyötä ei riitä entiseen malliin. Ja lisäksi ilmestyy kilpailevia posteljooneja.

Posti on kehitellyt yrityksille räätälöityjä palveluja. Se hoitaa esimerkiksi laskutuksen firman antamien tietojen mukaisesti. Kansalle toimintaa perustellaan hiilineutraaleina Posti Green -palveluna. Jotain tietysti säästyy, kun kirje kulkee osan matkasta bitteinä.
Postin johtoa pitää arvostaa, kun se yrittää löytää postia hoitaville henkilöille korvaavia töitä. Erilaiseen pihan- ja kodinhoitoon ja muuhun ”naapuriapuun” on oikeasti tarvetta. Sähköisessä postinkäsittelyssä löytyy myös uusia toimintatapoja. Mutta kun niihin ryhtyy, ne pitää opetella kunnolla ja hallita moitteetta.

Väitetään, ettei yritys pysty hallitsemaan enempää kuin neljää viittä eri teknologiaa, koska johdolta ei riitä mielenkiintoa liian moneen. Tästä hyvänä esimerkkinä mieleen tulee jättimäinen General Electric, joka nyt on luopumassa yhdestä tuottoisasta teknologiastaan, GE Money -kuluttajarahoituksesta. Ettei vaan Postiakin uhkaisi uusissa toimissa tällainen vaara?

pajen.fi

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20