Perniössä on vietetty viikon mittaan kahta kirjanjulkistamistilaisuutta.  Vuosia kotiseutunsa murteella pakinoita ja runoja kirjoittaneiden Ilmari Peijosen ja Reino Lekbergin tekstit on toimitettu kahdeksi kirjaksi.

Kirjat kertovat jotain siitä, että pitkin kulmakuntaa on monenlaista osaamista myös kirjoittamisen osalta. Tarinat taltioivat ehkä myös tuleville sukupolville tästä päivästä jotain, jonka arvoa ei vielä tänään oivalleta.

Kirjat voi nähdä myös jatkona vuosia kestäneelle murrebuumille.  Kärjistäen voisi sanoa, että nyt murteen puhuminen on luvallista.  Murrerunouden suosion jatkuminen kertoo asiasta omaa kieltään.

Murteella, omintakeisilla sanonnoilla ja sanoilla on merkityksensä myös identiteetin kannalta.
Kuntaliitosten yhteydessä nousee aina esiin huoli siitä, miten säilyy identiteetti eri liitosalueilla.

Voisipa sanoa, että murre on yksi yhdistävä tekijä.   Keskisessä Perniössä puhutaan jo varsin eri tavalla kuin Teijolla tai Särkisalossa ja  samalla kyseessä on aivan eri tapa puhua kuin Salon murre – vaikka välimatkaa ei kartalla kovin pitkästi olekaan.  Tietyssä kylässä puhutaan tietyllä tavalla.
Oma kysymyksensä on, miltä kuulostaa täkäläinen murre esimerkiksi kolmenkymmenen vuoden päästä.   Miten muokkaavat puhetta ulkoiset vaikutteet, muuttoliike ja lainasanat.  
Muista kielistä lainattujen sanojen osuus perniöläismurteissa on jo ennestään ollut iso, joten kehityksessä ei sinänsä ole mitään outoa.
Olettaa voi, että vuosien päästäkin puhetapa vaihtelee jopa kaupungin sisäisesti ja muutaman kymmenen kilometrin matkalla kieli voi muuttua koko lailla.   Vieläköhän silloin murre on osa identiteettiä.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Esa-Matti Ristola kuvasi silkkiuikun pesimäpuuhissa Strömmassa.New

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20