Keskustelu Itämeren uhkista sai uusia kierroksia vuoden ensimmäisenä viikonloppuna, kun tankkialus ajoi karille Tallinnan lähellä.
Tällä nimenomaisella kerralla oli onni onnettomuudessa: alus oli liikkeellä tyhjänä eikä siitä valunut mereen edes polttoainetta.
Tapaus on käytännön muistutus siitä, että kroonisen vaivan, rehevöitymisen lisäksi, Itämerellä on aina olemassa myös akuutin vammautumisen vaara. Kylmänä jatkuva talvi tuo merelle jääkannen, joka lisää osaltaan riskejä – kaikki merellä liikkuva kalusto ei ole tehty pohjoisen olosuhteisiin.
Mitä  asialle sitten olisi tehtävissä?  Jos kaukaa tulevien alusten miehistöllä ei ole osaamista liikkua Itämerelle ominaisissa olosuhteissa, virka-apua ei tarvitse hakea kauempaa kuin Itämeren omilta rannoilta.  Ammattitaitoisen luotsauksen merkitystä ei voi väheksyä.  
Kaluston osalta  valvonnan olisi oltava entistä tiukempaa.
Kroonisesta vaivasta tämän ongelman hoitaminen eroaa siinä, että vastakkainasetteluja ei juuri ole. Ympäristöasioista puhuttaessa ovat rannalla napit vastatusten herkästi vähintään maanviljelijät ja ympäristöihmiset – laivaliikenteen turvallisuuden kehittämisestä puhuttaessa on vaikea nähdä, että kukaan kokisi etujaan loukattavan.
Suomi ja Venäjä saivat yhteistyöllä otettua ison askeleen itämeren hyväksi pari vuotta sitten, kun Pietarin jätevesien käsittely saatiin ohjattua uusille uomille.
On outoa, jos ei kansainvälisellä yhteistyöllä saada Itämeren liikennettä valvottua niin, ettei herkältä alueelta saada kitkettyä pois tänne sopimatonta kalustoa ja osaamattomuutta.

Ruoan tuottaminen jatkuu


Teijon suunnalla Lankkerissa muhii myönteisiä yritysuutisia.
Vaanelan puutarhan Salon mittakaavassa suurelle laajennukselle on tulossa kaupungin puolesta  lopulta vihreää valoa, vaikka hanke on kimurantilta välillä vaikuttanutkin.
Perniöläiseen mielenmaisemaan hanke sopii periaatteessa hyvin.  Vanhastaan pitäjä tunnetaan siasta, sokerijuurikkaasta ja syysvehnästä.   
Kolme vanhaa ovat olemassa edelleen,  mikä missäkin määrin.  
Kulmakunta on näillä näkymin jatkossakin vahvasti ruoantuottaja-aluetta, olkoonkin lajit jatkossa kurkku, tomaatti ja muut joiden aina vain runsaampaan käyttöön kansalaisia jatkuvasti kehotetaan.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20