Ilotulitteiden uudet ostoikärajat eivät näy muuttaneen käytännössä paljoakaan.
Pitkin eteläistä Suomea on paukkunut jo muutaman päivän ajan ennen vuodenvaihdetta, ja useimmin asialla on joukko varsin nuorta väkeä.
Yhtälö on mielenkiintoinen, edes tähtisädetikkuja ei enää saa ostaa alle 18-vuotias, lisäksi luvallinen ampuma-aikakin uudenvuodenaattona lyheni.
Perusteet ilotulitteiden ostorajoituksiin on joiltain osin helppo ymmärtää.  Joka vuosi uudenvuoden tienoilla paikataan koko joukko huolettomasti käytettyjen ilotulitteiden aiheuttamia vammoja. Ilkivaltaakin paukuilla tehdään.   
Käytännössä ikäraja ei kuitenkaan ole se, millä ongelma ratkaistaan. Kielto johtaa  vain  tilanteeseen, jossa joko vanhemmat ostavat lapsilleen ilotulitteet, tai sitten myyntipaikan liepeiltä värvätään joku sivullinen täysi-ikäinen kaupoilla kävijäksi. Kun rakettikassi on kourassa, entisenlainen meno voi jatkua.
Vastuun tässä kohdassa pitäisi olla ylhäältä sanellun lain sijasta vanhemmilla. Jollain pitäisi iskostaa nuortenkin mieliin se, mikä on ilotulitteiden kanssa fiksua ja turvallista käytöstä. Se, mikä Duudsoneilta onnistuu televisiossa, voi tosielämässä ja hämärässä metsikössä kokeiltuna olla hengenvaarallista.  
Oma kysymyksensä on, moniko silmävamman saajista uuden vuoden tienoilla on nimenomaan nuoria, vai pitääkö paalupaikkaa tässäkin tilastossa hivenen maistanut aikamies.
Mielenkiintoista on myös ajatella, millaisen käsityksen lakien ja määräysten noudattamisesta saa lapsi, jolle vanhempi raketit ostaa. Jos tätä ei tarvitse noudattaa, tarvitseeko seuraavaakaan.
Tuntuivat uudet ikärajat laatijastaan miten hyvältä ajatukselta vain, epäkohtien korjaaminen tässäkin asiassa vaan lähtee jostain ihan muualta.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20