Käsillä on aika, jolloin elävää tulta käytetään paljon tuomaan tunnelmaa ja piristämään. Monessa talossa viritellään harva se ilta takkatulet, ikkunalle pannaan palamaan kynttilä ja pihalle ehkä vielä jokunen ulkotuli.
Olkoon tulesta miten paljon iloa hyvänsä, sen kanssa  on pelattava varovasti.  Venäjän tuhoisa yökerhopalo osoitti, että palo leviää käsittämättömän nopeasti.
Koti voi olla yhtä altis pahalle palolle kuin ravintolakin. Muistutusta ei tarvitse hakea Naantalia kauempaa.
Ilmeisesti puolivahingossa näytettiin televisiossa esimerkki siitä, miten ohimennen suuri tuho voi päästä alulleen.  Hauskat kotivideot- ohjelmassa esitetyssä videossa kaasuhellalle unohtunut lehti syttyi hetkessä tuleen, kun naapuripoltin sytytettiin. Lattialle huitaistu lehti saatiin sillä kerralla sammumaan, mutta yhtä lailla liekit olisivat voineet hypätä seuraavaan palavaan paikkaan, jonka jälkeen hätä olisi ollut tosi.  Hauskaa videosta ei saa millään, mutta opettavaisen kyllä.  
Miksipä ei asian eteen voisi kotonaan tehdä jotain jo tänään. Yksinkertaisimmillaan asian hyväksi voi tehdä jotain esimerkiksi vilkaisemalla, onko parvekynttilä varmasti oikeanlaisella paikalla, voisiko ulkotulen ensi kerralla pistää vähän turvallisempaan paikkaan, entä miten on palovaroittimen laita. Vähintään sammutuspeitteen tulisi kuulua joka asuntoon itsestäänselvyytenä.
Kynttilöitä ja roihuja poltettakoon mielin määrin, mutta  kaiken aikaa enemmän ihmisiä suojelemaan pyrkivässä yhteiskunnassa tulen voima on sama kuin vuosituhansien ajan on ollut.
Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Hyvä renki pysyy rengin saappaissa loppupeleissä varsin pienellä muistamisella.

Hyvä alku

Maailman katseet ovat kiinnittyneet parhaillaan Kööpenhaminaan, missä yritetään sovitella yhteen lukemattomien eri tahojen intressejä, jotta kansainvälinen ilmastosopimus syntyisi.
Paikallisella tasolla tapahtui pieni nytkähdys eteenpäin, kun Salon valtuusto otti tavoitteekseen edes selvittää kaupungin nykyisen päästötason ja asettaa tavoitteet vuodelle 2012.
Kööpenhamina on vasta hyvä alku, jos siellä saadaan nimet papereihin myös viimeksi Kioton sopimuksesta pois jääneiltä Kiinalta ja Yhdysvalloilta.   Sen jälkeen alkaa totinen puurtaminen. 
Rikkaassa Suomessa ja vauraassa Salossa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä siinä, että päästötasoon puututaan.  
Siihen sitten kuluukin aikaa, että samaa toteutetaan joka pienessä kiinalaiskaupungissakin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20