Suomen aluehallinto muuttuu melkoisesti vuodenvaihteessa.
Edellisen kerran  suuruudistus tehtiin vuonna 1997, kun 12 läänistä muodostettiin nykyiset kuusi.
Jatkossa toiminnassa ovat aluehallintovirastot  sivutoimipisteineen sekä uudenlaiset elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukset.  Nykyisistä elimistä esimerkiksi te-keskukset, tiepiirit ja ympäristövirastot siirtyvät historiankirjoihin.   Kitkatta  vuoden alku ei varmasti suju, kokemukset kuntaliitoksista ovat osoittaneet että organisaatioiden yhteen hitsaamisessa on  aina omat kiemuransa eikä  soraääniltäkään vältytä.   Tunteet ovat jo ennen koko uudistuksen toimeenpanoa ehtineet kuumeta esimerkiksi Pohjanmaalla, jossa yhdelle keskukselle koettiin jäävän edelleen liian iso – ja vielä kaksikielinen alue.
Uudistuksen luvataan antavan maakuntaliitoille lisää painoarvoa.   Loogista olisi, että liitot kuuntelevat herkällä korvalla myös kuntia.  Uudistus on tehnyt tehtävänsä, jos  alueellisen osaamisen merkitys kasvaa.
Jos tuulettamisen varaa ja tarvetta on ollut, toivottavasti uuteen alkuun lähdetään riittävän puhtaalta pöydältä jotta toimintatavatkin päivittyvät.    Kartasta katsoen hallinto virtaviivastuu kaiken aikaa: yliviivattu on koko joukko kuntia ja kohta läänitkin.
Nähtäväksi jää, onko nyt varsin pirstaleinen aluehallinto vuoden päästä tavan kuntalaiselle yhtään sen helpommin hahmotettavissa kuin nytkään.   Organisaatiot alkavat helposti kasvaa jälleen muodottomiksi, jos eri tarkoituksia varten aletaan uusien keskusten alle perustaa esimerkiksi erilaisia toimikuntia ja kuntayhtymiä.  Tavoitteen pitäisi kuitenkin olla, että resursseilla tuotetaan hallinnon sijasta hyviä palveluita.K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20