Harrastajakalastajia kuumentaa ensi vuoden alussa voimaan tuleva EU-säädös, joka kieltää harrastuskalastajia myymästä kalojaan.
Säädöksen taustalla on halu kitkeä etelä-eurooppalaisilta vesiltä ongelmaksi muodostunut, harrastukseksi naamioitu ammattimainen kalastustoiminta.  Suomessa säädös tarkoittaa sitä, että merialueilta pyydettyjä kaloja ei saa rahaa vastaan myydä edes lähipiirissään. Järvialueiden kalastusta säädös ei koske.
Pahimmillaan säädös tarkoittaa sitä, että ylijääneet kalat eli käypäistä ruokaa joudutaan jättämään metsän eläinten ruoaksi tai kuoppaamaan maahan. 
Asetelma sinänsä on täysin suhteeton. Kiellon myötä samalle viivalle joutuvat isolla kalastusaluksella tonnikalaa Välimereltä pyytävä kalastaja ja Saaristomerestä soutuveneestä uistelemalla ämpärillisen kalaa nostava eläkeläinen, joka voisi myydä osan kaloistaan kyläravintolan keittiöön.
Säädöksen kannattajat ovat ilahtuneet lähinnä siitä, että harrastajakalastajen saaliille ei ole voitu taata tarkkaa käsittelyä matkalla vedestä ostajalle.  Tosiasiassa tilanne lienee kuitenkin, että harrastajat osaavat kalansa käsitellä ja säilöä, ja ostajankin pitäisi osata arvioida tavaran laatu.
Kalastajat pelastanee sen suuremmilta ongelmilta se, että kieltoa on käytännössä mahdoton valvoa.  Kalat vaihtavat omistajaa jatkossakin, ja vastakkaiseen suuntaan liikkuvalle muutamalle kolikolle on helppo keksiä muukin syy kuin kalakauppa. Harrastajat eivät ole astumassa eivätkä astuneet ammattilaisten varpaille, esimerkiksi lohikiintiöstä harrastajien osuus on alle kymmenen prosenttia.
Maatalousministeri Sirkka- Liisa Anttila (kesk)  lienee oikeilla jäljillä arvioidessaan, että muualla säädös lisää harmaata taloutta.
Suomessa käyttöön rangaistuksena säädöksen rikkomisesta otettaneen sakko.   Hankalasti valvottavasta asiasta langetettava sakko ei juuri rahaa valtion kirstuun tuone.
Merialueilla tehtävässä valvonnassa tärkeämpää olisi  pitää huoli siitä, että muut, jo vanhastaan tutut luvat ovat kalamiehillä kunnossa, niiden tuotto kun käytetään esimerkiksi  alueiden kalaistutuksiin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20