Tätä luettaessa sää on, jos Ilmatieteen laitoksen ennuste kutinsa pitää, monelle hiukan mieluisampi kuin alkuviikolla.  Sateen pitäisi tauota ja lämpötilan painua viikonlopun aluksi jopa hetkellisesti pakkaselle.  Lauhaa, sateista ja hämärää on näillä näkymin luvassa jälleen ensi viikolla:  monen kaipaamia lunta ja pakkasta ei ole tänä talvena eteläisessä Salossa näkynyt. 

 Kaatumisonnettomuuksia ja routavaurioita ei juuri kirjattane, mutta sää tekee loven kassaan esimerkiksi laskettelurinteessä ja matkailupuolella muutenkin – lokakuinen sää tammikuussa ei liene vain myyntivaltti.   Talvilajien harrastajille ja lapsille soisi lumitalven riemujakin. Sademäärät hipovat ennätyksiä jos eivät ihan niihin ylläkään. 

Moni näkee punaista jo lukiessaan sanan ilmastonmuutos, mutta pitkän ajan seuranta kertoo maailmanlaajuisesta ilmastonlämpenemisestä;  paikallisesti ja lyhyesti kehitys voi kulkea toiseenkin suuntaan, mutta vuoden keskilämpötila Suomessakin on noussut 1800-luvun puolivälistä lukien yli kaksi astetta.

Kehityksen pysäyttäminen vaatii pontevaa kansainvälistä yhteistyötä, ehkä koviakin ukaaseja ja jostain tinkimistä.   Sitä odotellessa on helppo huomata, että lämpeneminen näkyy eteläisessäkin Salossa:  vasta ennen joulua oli pelkästään joen kuljettamasta sadevedestä pulmia tulvien muodossa ja peltomaat ylenmääräisestä vedestä nekin.   Ketjureaktio jatkuu merellä, minne joen kuljettamat vedet ravinteineen päätyvät.  Jos vetisyys ja muut sääilmiöt kuten kovat tuulet vain lisääntyvät, ne ohjaavat osaltaan ilman muuta jatkossa esimerkiksi sitä, minne rakennetaan ja mitä, missä kulkevat tiet, missä voi viljellä ja mitä seudulla harrastaa – tai millä hankkia elantonsa.  

Oikein kylmä pakkastalvi lumineen voi olla kiusankappale, mutta sitä on tällainenkin talvi, jossa tammikuussa ovat olot kuin syysmyrskyssä.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20