Edessä on jouluviikko ja tänä vuonna pitkät vapaat mahdollistava sellainen; epäilemättä moni työssäkäyvä on pyrkinyt hoitamaan asiansa niin, että saisi koko viikon vapaaksi.

Se, mikä toisille voi olla tervetullut lepohetki syksyn jälkeen, voi toisille olla vaikeaa vastaanotettavaksi.

Kyse on yksinäisyydestä. Tuskin on kaukaa haettu ajatus, että monelle yksinäiselle joulu on hyvin ahdistavaa aikaa – etenkin, kun joulunpyhiä kovasti yhteisöllisenä ja yhteisenä aikana rummutetaan jo etukäteen. Perhe- tai sukujoulu on monen kertomuksen ja mainoksen kehyksenä, mutta miten tätä lukee ihminen, jolla ei ole läheisiä ensimmäistäkään.

Yksinäisyyttä ja yksin olemista ei pidä sotkea keskenään; joku voi nauttiakin aattoillasta omassa rauhassaan, mutta joukossa on monenlaisia tarinoita.

Karua kieltään kertoo se, että erilaiset palvelevat puhelimet eivät hiljene jouluna, oikeastaan päinvastoin.
Yksinäisyys voi olla soiton syy, samoin huoli joulusta esimerkiksi läheisten päihteidenkäytön vuoksi. Juuri tänään olisi oikea päivä miettiä, tuntuuko pisto sydämessä: vielä ehtii jättää juomat ostamatta, jos ajatuksena on, että edessä on viikon päivät rilluttelua.

Omalla tavallaan karua kertomaa on sekin, että asialla ovat myös muut kuin yksinäiset: Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö on todennut, että jo ennen joulua puhelimeen tulee soittoja ihmisiltä, jotka kokevat joulusta paineita: unelmien joulussa on rima monella liian korkealla ja kalliissa hintaluokassa.

Näin ei toki pitäisi olla. Joulu tulee verhoja vaihtamatta ja kaappeja siivoamattakin. Tärkeämpää kuin ulkoisten puitteiden kunnostaminen voisi olla soitto tai käynti jonkun läheisen luona, sellaisen, jonka luona ei olekaan tullut aikoihin piipahdettua. Pienellä teolla voi olla iso merkitys.

Hyvä olisi muistaa sekin, että yksinäisyys ei katso ikävuosia.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20