Salon kaupungin talousarviota rakennellaan kovaa kyytiä; lautakunnat ovat jo omat esityksensä ensi vuodelle tehneet ja ilmeisesti marraskuun alussa kuullaan kaupunginjohtajan talousarvioesitys. Nähtäväksi jää, miten punakynä on käynyt ja mitä muutoksia esityksiin vielä tekevät kaupunginhallitus ja lopulta -valtuusto.

Jotain tiedetään jo nyt; arkielämässä ensi vuonna tuntunee esimerkiksi maksujen ja taksojen nosto.  Lähes joka luukulla asiointi kallistuu, olipa asiaa uimahalliin tai rakennusvalvonnan pakeille.    Täysin ymmärrettävää on, että maksujen korotukset närästävät ja vielä luultavimmin siellä, missä puhutaan pienimmistä rahoista.  Nostot sieltä täältä tuottavat pienen lisän kaupungin kassaan, mutta eivät toki ratkaise varsinaista valuvikaa: kaupungin keskeinen tulonlähde eli verotulot eivät ole riittävällä tasolla ja sairaanhoitopiirin lasku yllätti sekin.  

Rakenteellisista uudistuksista puhutaan, mutta käytännön esimerkkejä olisi hyvä tuoda esiin. Keskittäminen ei ole rakenteellista uudistamista eikä sen tehosta säästökeinonakaan ole yksimielisyyttä. 

Uusien yritysten saaminen kaupunkiin, työpaikkojen määrän kasvu ja tätä kautta tulo- ja yhteisöveronkin tuoton kasvu olisi luontevin, joskin myös hitain tapa vivuta taloutta tasapainoon. Lomautuksia saati irtisanomisia ei voi toivoa ja niiden pitäisikin olla viimeisten keinojen joukossa.  Suunnitteilla oleva vesilaitoksen yhtiöittäminen on ajatuksena mielenkiintoinen; puhtaasti talouden näkökulmasta hanke voi olla perusteltu, mutta muitakin puolia asiassa on. 

 Lautakuntien esityksien perusteella tiedossa on ensi vuosi suu säkkiä myöten: sieltä täältä niistetään, maksuja nostetaan eikä investointien lista ole kovin pitkä. Monet hankkeet ovat jo pitkään vireillä olleita. On hyvä muistaa, että investointeja ja käyttötaloutta ei pidä suoraan verrata keskenään.  Vähävarainenkaan kaupunki ei voi jättää kokonaan investoimatta eikä ainakaan pitämättä kiinteistöjä ja infraa yllä.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20