Siniristiliput liehuvat tänään kirjailijan  muistoksi. Lokakuun kymmenentenä vietetään Aleksis Kiven päivää. 

Kivi tuonee ensimmäisenä monelle mieleen Seitsemän veljestä ja seuraavan teoksen muistamiseen voikin sitten mennä hetki. Juhlan aihe ei olekaan yksin Kivi vaan suomalainen kirjallisuus. 

Kirjallisuutta on Suomessa kustannettu 1600-luvulta lähtien ja esimerkiksi vuonna 2007 Tilastokeskus arvioi, että vuosittain julkaistaan jopa 14 000 kirjanimikettä.
Luku voi yllättää;  paljon muutakin julkaistaan kuin suurissa kirjakaupoissa näyttävästi esillä olevat teokset. 

Päivä tietää paikkansa.  Syksy lienee monelle lukemisen aikaa ja jo syyskuussa vietettiin maailman lukutaitopäivää.   Syystä sekin; suomalaisten lukuinnosta ja -taidosta on kannettu huolta pidemmän aikaa.  

Lukutaidon käsite on sekin syytä purkaa osiin.  Lukutaitoa ei vielä ole se, että selviää ostoslistasta.  Laajemmin käsitettynä kyse on siitä, että ymmärtää esimerkiksi tyylilajeja; vaikkapa suoraa uutistekstiä, satiiria, ironiaa ja myös erilaisia viittauksia esimerkiksi toisiin kirjoihin. Arjen tasolla voisi sanoa, että moni lentävä lause johtaa vaikkapa Tuntematon sotilas- romaaniin, mutta vain sen lukeneet oivaltavat yhteyden.  Lukemisen rutiini helpottaa asioiden suhteuttamista ja hahmottamista.

Lukemisen hyviä puolia on myös tutkittu; kertomakirjallisus kasvattaa esimerkiksi empatiakykyä.  

Tutkimuksella perusteleminen ei ehkä ole se paras tapa houkutella ketään lukuharrasteen pariin.  Ehkä se on, että kirja on edelleen portti uusiin maailmoihin:  se on väline,joka voi viedä kokijansa ihan toiseen aikaan ja paikkaan, usein sellaiseen, jota ei ole koskaan ollut olemassakaan – ja tapaamaan ihmisiä, joita ei ole koskaan ollutkaan. 

Entä, jos arkiset puhelimenselailuhetket vaihtaisikin samaan aikaan kirjan parissa. Vaihtoehtojen vähyydestä mieleisen luettavan löytäminen ei jää kiinni.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20