Tiistai toi surullisia uutisia Kuopiosta.  Ammattiopiston tiloihin hyökännyt opiskelija haavoitti miekalla kymmentä ihmistä, yhtä heistä kuolettavasti. 

Tapausta voisi verrata kouluampumisiin, joista viimeisimmästäkin on onneksi jo yli kymmenen vuotta. 

Vähemmälle huomiolle voidaan jättää se, että keskustelu netissä lähti monin paikoin laukalle: siinä, missä omaisten surua olisi pitänyt muistaa, käytettiin paljon tarmoa tekijän syntyperän arvuuttelemiseen.  Varsin pian poliisi tiedotti, että kyseessä on syntyperäinen suomalainen. 

Ei ole vaikeaa arvata, että tiistain tapahtumat ovat olleet puheenaiheena oppilaitoksissa muuallakin kuin Kuopiossa. 

 Puhtain paperein tiistaista selviää viranomaispuoli:  poliisi oli paikalla ripeästi ja epäilty oli otettu kiinni verraten pian.  Terveydenhuolto hoiti oman osansa ilmeisen onnistuneesti ja tapahtuman jälkihoito on käynnissä sekin. 

Ennakkoon varautuminen ja harjoittelu eivät ole pirujen maalaamista seinille vaan tositilanteessa niillä säästetään aikaa ja jopa ihmishenkiä. Edelleen on vailla vastausta kysymys teon syistä.  Niitä ei tarvitse hyväksyä, mutta kun epäiltyä on kuultu, niitä voi yrittää ymmärtää.  Samalla saadaan lisää työkaluja vastavanlaisten tapausten ehkäisemiseksi. Se lieneekin vaikein tehtävä.   Poliisi voi harjoitella tehtäviä, sairaalat voivat harjoitella suuronnettomuuksien varalta – mutta millä erottaa satojen opiskelijoiden joukosta sen, jonka ajatus on kulkemassa siihen suuntaan, että jonain päivänä koululaukussa on mukana sapeli.    

Oppilashuollosta leikkaamalla ja ryhmäkokoja kasvattamalla tämä työ ainakaan ei helpotu.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20