Kuluva viikko on kansainvälinen ilmastoviikko, eikä voi väittää etteikö asiasta olisi ainakin yritetty keskustella. Isosti asiaa on käsitelty YK:n ilmastokokouksessa ja paljon huomiota on saanut ruotsalainen Greta Thunberg, jonka tulisen puheenvuoron on arvioitu jäävän historiaan, olkoonkin että nuorta aktivistia koskeva kommentointi on ollut paikoitellen ala-arvoista. 

 New Yorkista ja suuresta mielenosoituksesta on kartalla ja henkisestikin ehkä pitkä matka syksyiseen Suomeen ja eteläiseen Saloon, missä ilmastotekoja tehdään muutamaa pykälää pienemmässä mittakaavassa: esimerkiksi tässä lehdessä parantamalla rakennusten energiatehokkuutta ja asentamalla aurinkopaneeleja. 

Suomi on ilmasto- ja ympäristöasioissa varsin hyvässä jamassa, mutta pohjoinen sijainti, pitkät välimatkat ja monenlaisen kuluttamisen mahdollistava korkea elintaso nostavat hiilijalanjäljen kansalaista kohti suureksi. 

 Suomalaiset ovat maailman mittakaavassa pieni joukko, jonka tekemisillä ei kokonaisuudessa ole isoa merkitystä.  Silti voisi ajatella, että on itseisarvona tärkeää pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä ja kuluttaa harkiten siinä missä yrittää pitää muutenkin rimaa korkealla – ei vain vedota siihen, että joku muu kuitenkin saastuttaa.  Kukaan ei ole kieltämässä sauna- eikä pihvipäiviä eikä bensanpolttoa, mutta esimerkiksi omia kulutustottumuksia ei aina ole pahitteeksi tarkastella, olipa motiivi mikä hyvänsä.

Ympäristöpulmat ovat siitä kimurantti kysymys, että ne eivät noudata valtioiden tai maanosien rajoja.  Onneksi rajalle eivät pysähdy myöskään hyvät viestit ja osaaminen: se jo tiedetään, että energiantuotannossa ja teollisuudessa ovat kipeimmin muutosta tarvitsevat kohteet.  Suomessa voisi olla tähän liittyvää osaamista, joka viedään sinne, missä ympäristöasiat eivät vielä ole yhtä hyvin huomioituna.  Siellä, missä päästöt ovat suurimmat, on mahdollisuudet myös tuntuvimpiin päästövähennyksiin.  Esimerkin näyttäminen voi olla yksi porkkana.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20