Teijon koulussa juhlittiin lauantaina hyvästä syystä: koulua on kylässä käyty 150 vuotta ja samassa rakennuksessakin yli sata vuotta. Suorastaan ainutlaatuinen ei ole tapa, jolla koulu syntyi: aluksi se oli tehtaan koulu.  Tehdas toi aikanaan monelle paikkakunnalle työtä ja toimeentuloa mutta myös muuta hyvää. 

Teijon kansakoulu oli ensimmäinen varsinaissuomalainen koulu, joka rekisteröityi kansakouluksi.  Lyhyemmin voidaan kärjistää, että kyseessä on Varsinais-Suomen vanhin kansakoulu.   Perinne ei elätä eikä välttämättä houkutakaan, mutta on rikka rokassa, kun markkinointia mietitään. Onhan toki komeaa voida todeta, että meidän kylässämme pääsee varsinaissuomen vanhimpaan kansakouluun. 

Silkkaa juhlaa elämä koulun ympärillä ei toki ole ollut; lakkauttamista on väläytelty viime vuosina muutamaan otteeseen eikä pessimisti pety miettiessään tekeillä olevaa oppimisympäristöselvitystä.Sen valmistuttua punnitaan jälleen päättäjien tahto; nipistääkö kyseenalaisin säästöin vai ottaako reipas ote ja yrittää kehittää.

Paperilla katsottuna Teijon alueen kylät ovat kylien joukossa voittavaa sarjaa: alueella on niin kaupallisia palveluita kuin monipuolisia vapaa-ajanpalveluitakin, joka jalansijoilla läsnä oleva historia,  yhdistystoimintaa ja harrastusmahdollisuuksia – sekä julkisia palveluita, kuten koulu, päiväkoti ja nyt julkista liikennettäkin.  Kävijöitä on:  matkailijamäärät kylissä ovat komeat ja etenkin teollisuusyritykset työllistävät melkoisia joukkoja.   

Kun mietitään, miten osa kävijöistä saadaan palaaamaan pysyvästi, ei koulu ole vetovoimatekijänä ollenkaan vähäisimmästä päästä vaan ehkä jopa isoin, kun arjen sujuvuutta ja yhdistäviä tekijöitä mietitään.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20