Ensi viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Syy on selvä: ruokaa menee roskiksiin melko lailla. Kampanjan mukaan pelkästään kotitaloudet heittävät Suomessa menemään jopa 160 miljoonaa kiloa ruokaa.  Kansalaista kohti hävikkiä tulee 20-25 kiloa. 

 Ehkä ihme ei ole, että kotikeittiöt pitävät kyseenalaista kärkipaikkaa: ammattikeittiöissä hävikki on suoraan pois katteesta ja syöjien määrät ja annoskoot tiedetään hyvin. Esimerkiksi kouluissa kyse on nimenomaan monia huolettavista yhteisistä varoista  ja kouluissa työtä hävikin pienentämiseksi onkin tehty määrätietoisesti.   Perniön yhteiskoulussa on laskettu, että päivässä hävikin arvo on 75-100 e. Varovasti laskien vuositasolla hävikin arvo on toistakymmentätuhatta euroa. Sitä, mikä hävikin arvo kaikesta tehdystä työstä huolimatta koko kaupungissa on, voi miettiä. 

Toinen ääripää lienevät buffet-ravintolat, joissa kerran maksettu ruoka muuttuu edelleen kovin monen mielessä arvottomaksi: sitä otetaan liikaa ja jätetään surutta lautasille.  Asenteessa on jotain vanhanaikaista.

Yhtä lailla kodeissa on kyse selvästä rahasta, kun ruokaa päätyy jätteisiin. Suunnittelu ja tähteiden käyttö ovat avainsanoja asiaan puuttumisessa. Kukapa tv-kokki lanseeraisi suosikkiohjelman, jossa kokataankin niistä aineista, mitä kulloinkin kansalaisten kaapeista löytyy. 

Erityisen ristiriitaiselta hävikin määrä tuntuu, kun moni kantaa jatkuvasti enemmän huolta ympäristöarvoista ja kestävästä kehityksestä.  Yli sata miljoonaa kiloa ruokaa on aika monta jakelukuorma-autollista ja aika monta kylmäkonttia – ja aika monta jäteautoa tien päällä.  Sekä aika monta periaatteessa turhaan viljeltyä peltohehtaaria. 

Moni vielä muistaa ahtaat ajat nähneiden asenteen;  ruoan  heittämistä pois välteltiin viimeiseen asti, kun todellinen niukkuus oli kerran nähty.  Tänä päivänä eletään yltäkylläisyyden keskellä, mutta isoisoäidin ohjeet voivat silti olla yllättävän ajankohtaiset.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20