Suojateiden turvallisuus puhuttaa, olipa ympäristönä iso kaupunki,kehyskunta tai maalaistaajama. 

Perniönseudun Lehdessä kerrattiin keskeiset säännöt viime viikolla eikä uutisaihe ole tuntematon muuallakaan. Muun muassa Vantaalta on uutisoitu autoilijoiden siivottomasta ajotavasta koulun lähistöllä. 

Asiaa on myös tutkittu: Liikenneturva kartoitti suojatiekokemuksia alkukesästä. Vastaajista 44 prosenttia eli alle puolet kokee autoilijoiden huomioivan jalankulkijat hyvin liikennevalottomilla suojateillä.  Yli puolet kokee siis asian toisin ja osa vastaajista jopa pelkää tiettyjä suojateitä.

Perussääntö on yksinkertainen:  autoilija hidastaa ja tarvittaessa pysähtyy päästääkseen tienylitysaikeissa olevan jalankulkijan tai pyörää taluttavan ihmisen tien yli.  Pyörän kanssa liikkeellä olevien on hyvä muistaa, että pyörää ajavalla kansalaisella vastaavaa etuoikeutta ei ole.   Monesti pyöräilijöillä tuntuu johtoajatuksena olevan se, että yli mennään sellaisesta välistä, mistä pienellä onnella ehditään.Säännöt voivat hämärtyä, sillä monen jalankulkijan tapana on myös luopua oikeudestaan ja viittilöidä auto menemään ensin. Tätäkään käytöstä ei oikein voi kiittää: yksiselitteisintä olisi toimia olemassa olevien sääntöjen mukaan tai edessä voi vieraassa liikenneympäristössä ollakin yllätys, kun kävelijä astuukin pontevasti ajoradalle.  

Kaukana ei ole ajatus siitä, että sääntöjä olisi hyvä kerrata kouluissa. Kolmeen vuoteen ei lapsille tai nuorille ole sattunut yhtään kuolemaan johtanutta suojatieonnettomuutta ja tämän tilanteen olisi jatkuttava. 

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista joka neljäs koki ajamisen hitaaksi ja ärsyttäväksi, jos jalankulkijoille pitää antaa tilaa.  Jos näin on, ei auta kuin katsoa peiliin ja miettiä omaa asennetta uusiksi.  Vähimmän vaivan tie ei liikenteessä ole turvallisin tapa toimia.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20