Viime aikoina keskustelua on herättänyt vieraslajien kuten kurtturuusun kasvatuksen kieltäminen jopa kotipuutarhoissa.
Myyntikielto astui voimaan vähän aikaa sitten, pihoilta hävittämiseen annettiin sentään siirtymäaika.
Monet vieraslajit kuten lupiini ovat levittäytyneet myös tienpientareille.
ELY-keskuksen mukaan lupiinien torjuntaa voitaisiin tehdä parhaiten niittämällä tienvarsi kahteen kertaan, ensimmäisen kerran ennen juhannusta ja toisen kerran elokuussa. Näin saataisiin estettyä lupiinin kypsien siementen variseminen. 
Pientareilla kasvaa kuitenkin myös paljon arvokkaita kotoperäisiä lajeja, joiden tulisi säilyä. Ne eivät ole niin näyttäviä kuin lupiinit, mutta jäävät lupiinien jalkoihin.
Kotoperäisten lajien säilymiselle taas olisi tärkeää, että ne ehtisivät kukkia ennen niittoa. Lisäksi pitää huomioida niiton alkuperäinen tarkoitus eli liikenteen turvallisuus. 
Niiton ajoittaminen voi olla ongelmallista, kun tienvarressa on sekä vieraslajeja että kotoperäisiä lajeja. Niittäminen on kuitenkin tärkeää myös kotoperäisten lajien hyvinvoinnille. 
Tienvarsien niiton ajankohtaa tulisikin pohtia entistä tarkemmin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20