Kesän uutisia ovat ikävällä tavalla sävyttäneet mopo-onnettomuudet.

Traagisimmasta päästä on Kerimäellä sattunut tapaus, missä kaksi poikaa sai onnettomuuden seurauksena palovammoja ja joutui pitkälliseen sairaalahoitoon.

Syyttely ei auta, mutta mistä syitä voisi etsiä.  Yksi tekijä voisi olla se, että mopojen virittäminen on verraten halpaa, helppoa ja tuloksekasta.  Koulumatkaliikennettä ei tarvitse kauaa seurata, kun joukosta voi jo bongata ylinopeutta kulkevia menopelejä.

Lienee niin, että poliisilla ei ole voimavaroja kitkeä jokaista piristettyä mopoa liikenteestä.
Katse kääntyy kotien puoleen, moni mopo saa lisää muskelia vanhempien kustannuksella ja ihan näiden tietäen.   Heidän tehtävänsä tähän epäkohtaan olisi puuttua – jos ei muuten, niin kovin konstein.

Toisaalta mitä isot edellä, sitä pienet…  verraten paljon sattuu kolhuja myös suosiotaan kasvattaneilla mönkijöillä ja talvisin moottorikelkoilla. Resepti on samansuuntainen: liian kulkeva peli osaamattomissa tai kokemattomissa käsissä ja rehvakkaalla asenteella.
Millä sitten saataisiin nuoriin juurrutettua sitä liikenneasennetta, jonka mukaan paras kuski on se joka selviää aina ehjänä kotiin, ei kuskeista nopein.
Esimerkkiä näyttämällä, ainakin – ja se ei ole oikeasti vaikeaa.

 

Tarjontaa on

Tuleva syksy on monelle uuden harrastuksen aloittamisen aikaa.  Ihmisestä itsestään riippuu, pitääkö harrastukseen liittyä esimerkiksi jonkun uuden oppimista, kunnon kohottamista, ulkoilua tai jonkun valmistamista. 
Parasta tietysti on, että mahdollisuuksia on sen seitsemän lajia: kirjastot ovat lähellä, samoin urheilupaikat,  ulkoilureitit, lisäksi muun muassa kansalaisopistot omassa ja naapurikunnissa pursuavat monenlaista tarjontaa.

Liika on liikaa, mutta sopiva määrä harrastuksia pitää jonkun matkaa loitolla syysmasennustakin: vaikka arki muuten tuntuisi harmaalta putkelta, harrasteillassa on jo heti jotain mitä odottaa ja millä jaksaa eteenpäin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Esa-Matti Ristola kuvasi silkkiuikun pesimäpuuhissa Strömmassa.New

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20