Odotan mielenkiinnolla, miten meidän jätehuoltomme Särkisalon Petun saaressa paranee muutaman vuoden kuluttua. Muutos perustuu Salon kaupunginvaltuuston taannoisen päätökseen  kaupungin alueen käytäntöjen yhtenäistämiseksi. Mutta mitä ovat uudistuksen hyödyt kannaltamme?

Jätehuolto Petun saaressa toimii tällä hetkellä suorastaan loistavasti. Saaren kaikkiaan 150 taloutta, joista seitsemän virallisesti vakituista ja saman verran epävirallisesti vakituista tuovat kotitalousjätteensä lossinrannan tuntumassa oleviin keruuastioihin. Saaren kaikista kolkista kuljetaan lossille ja jätteet kulkevat kunkin mukana. Jätteitä tuodaan silloin kun tarve vaatii. Jätesäiliöiden ympäristö on siisti, eikä jätteiden heittämistä maastoon esiinny. Rouskiksen kilpailuttama yrittäjä tyhjentää säiliöt riittävän usein. Niin mökkiläisten kuin vakituisten talouksienkin jätteenhoitomaksut ovat kohtuullisia.

Entä miten homma toimii kahden vuoden kuluttua? Onko jokaisen talouden laitettava portin pieleen  jäteastia, jonka jäteauto sopimuksen mukaan käy tyhjentämässä – oli tavaraa enemmän tai vähemmän. Kaikkiin mökkitalouksiin suurilla autoilla ei ole asiaa, joten jonnekin muualle astiat on toimitettava – mutta kenen maalle. Tulisiko pistoteiden postilaatikkorivistöjen rinnalle sama määrä jätesäiliöitä? Jos saarella käy monta jäteyrittäjää, niin onko jokaisella sitten omat keruusäiliönsä. Entä missä ne olisivat? Jyrättäisiinkö mökkiteitämme raskaalla kalustolla myös kelirikkoaikaan? Minkälaisella varoitusajalla tiet on aurattava kerääjille? Jos uudessa järjestelmässä olisi saavutettavissa sopimuksenvaraisesti yhtenäinen käytäntö, niin kuka sellaista ryhtyisi puuhaamaan?
Onko lukoilla estettävä vapaamatkustajat? Onko luultavaa, että sopimuksen ulkopuolelle jättäytyvät kävisivät viemässä jätteensä kauaksi sellaiseen suuntaan, mihin muutoin ei ole asiaa. Kuka korjaa maastosta jätteet?

Jätehuollon uudistuksella on varmaan myönteisiä puolia. Niistä ei täällä Petussa tunnuta oltavan perillä tai vakuuttuneita, kun porukoissa pohditaan mitä tapahtuu parin vuoden kuluttua. Joku tosin  arvelee pääsevänsä vähemmillä kustannuksilla ja joku mökkiläinen kuljettavansa jätteensä mukanaan kotiin. Eriäviä näkemyksiä ei ole kuulunut siitä etteikö nykyinen systeemi olisi vaivaton ja toimiva. Ja kukaan ei toivo sitä, että jäteautot ryhtyisivät kiireissään ajamaan rallia idyllisillä mökkiteillämme.

Heikki Liede
Petun vakituinen asukas

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20