Vuosikausia käytössä ollut maatuvien roskien kaatopaikka entisessä Somerikon sorakuopassa  suljettiin kuluneen syksyn aikana Salon kaupungin viranomaisten toimesta. Syyksi ilmoitettiin, että sinne oli tuotu sopimattomia jätteitä, kuten omenia, perunoita ja rakennusjätteistä, mikä saattaisi aiheuttaa rottien pesiytymisen  alueelle.
Tämä syy näyttää epätodennäköiseltä, sillä alueen aktiiviset käyttäjät eivät ole koskaan havainneet siellä rottia.
Perniön kunta aikanaan hoiti säännöllisesti ja kiitettävällä tavalla alueen peittämisen ja tasaamisen täytemaalla.
Jos sinne on yksittäistapauksissa tuotu sopimatonta jätettä, on se tietysti valitettavaa, mutta johtuneet tietämättömyydestä. Alueella ei ole ollut esillä ohjeita ja jotkut uudet käyttäjät eivät ole tienneet, mitä saa tuoda ja mitä ei.
Alueen sulkeminen harmittaa lähiseudun asukkaita.  Keskusteluissa  monien ihmisten kanssa aina kehuimme, kuinka hyvä on tällainen paikka, mihin saa tuoda maatuvia jätteitä ilmaiseksi.
Nyt kaikki ovat harmissaan kiellosta.
Pientaloasukkaat, taloyhtiöt, kiinteistönhoitajat, rakentajat ym. ihmettelevät mihin viedä pihojen  ja puutarhojen hoidosta  ja puiden ja pensaiden leikkauksista kertyvät risut, haravoinnista kertyvät lehdet ja neulaset, rakennuspaikoilta kivet ja kannot ym.
Kompostointi on tietysti hyvä ratkaisu puutarhajätteiden  käsittelyyn, mutta sitäkään ei pysty käyttämään rajattomasti. Esimerkiksi neulaset ja jotkut lehdet, kuten tammi, ovat huonosti maatuvia.
Risuja ei saa polttaa taajama-alueella paloturvallisuuden ja savuhaittojen takia.
Monilla ei ole nyt paikkaa mihin viedä kertyvät jätteet.
On tietysti mahdollista viedä ne paikalliselle jätteenkuljetusyhtiölle, mutta se tulee huomattavan kalliiksi.
Korvenmäen jäteasemalle  voisi viedä kohtuullisella maksulla, mutta matka Perniöstä on liianpitkä.
Siinä ei oma eikä kaupungin ekologinen jalanjälki ainakaan pienene, kun ajetaan 50-60 kilometriä pienen risukuorman kanssa.
Joka tapauksessa Somerikon kuoppa oli tulossa täyteen ja uuden paikan etsiminen olisi ollut ajankohtaista. Koska kaupungin päättäjät eivät ilmeisesti ole tiedostaneet asian merkitystä eivätkä ole tekemässä mitään asian hyväksi, esitän haasteeni paikalliselle aluetoimikunnalle, että se olisi aloitteellinen ja yrittäisi vaikuttaa asioista  päättäviin uuden vastaavan  kaatopaikan saamiseksi.
Siihen vaan riittävästi tiedotusta ja selvät ohjeet käyttäjille. Kyllä ihmiset ovat sen verran fiksuja, että osaavat toimia ohjeiden mukaan.
Jäämme etukäteen  tyytyväisinä odottamaan myönteistä suhteutumista tähän meille tärkeään asiaan.

Perniön Särkisalon Omakotiyhdistys
Erkki Muuri pj.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20