Saarenjärvi on parhaillaan suorastaan runsasvetinen, mutta tarvitsee hoitotoimia jatkossakin, sanoo Maria Yli-Renko.
Saarenjärvi on parhaillaan suorastaan runsasvetinen, mutta tarvitsee hoitotoimia jatkossakin, sanoo Maria Yli-Renko.
Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalla Saarenjärvi lepää marraskuisena perjantaiaamuna ruskeana ja rauhallisena. Vain veden pinnalla kelluvien ruo´onpätkien liike todistaa, että kaiken aikaa matkalla ovat melkoiset vesimassat Kiskonjoesta Saarenjärven kautta kohti Latokartanonkoskea ja lopulta merta. 

Ruovikoitumisesta ja mataluudesta kärsivä Saarenjärvi on ollut monenlaisten hankkeiden ja hoitoprojektien kohteena vuosikausia. Viimeiset pari vuotta järvellä on tehty töitä ennen muuta Saavi-hankkeen merkeissä.  Vuoden 2017 lopussa käynnistynyt hanke tulee maaliinsa tällä viikolla. Vajaan parin vuoden rypistyksestä jää käteen ainakin tukku hyviä toimintaohjeita, sanoo projektikoordinaattori Maria Yli-Renko Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.
 –Luonnonhoitosuunnitelma on tehty järvelle ja ympäristöalueillekin ja se jää vähän kuin tueksi paikallisille. 


Se olikin yksi hankkeen tavoitteista: aktivoida lähialueen ihmisiä järven hoitoon ja saada testattua käytäntöjä ravinteiden poistamisessa.  Jälkimmäistä on toteutettu muun muassa niitoin; niitettyä kasvimassaa ajettiin peltoon vielä tänä syksynä. 

 Luonnonhoitosuunnitelmaan on merkitty muun muassa ajatuksia siitä, missä olisi hyvä vielä jatkaa maisemaraivauksia, missä niittoja tai missä voisi olla ruoppauksen tarvetta, jotta vesi kiertäisi vähän nykyistä paremmin.
–Luonnonsuojelullisesti järveä tarkastellaan lintujen kannalta, mutta samalla virkistysarvotkin yleensä paranevat, Yli-Renko toteaa.

Pulmana on järven rehevöityminen ja umpeenkasvu, mutta ravinteiden alkuperä on muualla kuin järvellä.
–Suurin työ pitäisi tehdä valuma-alueilla, Yli-Renko toteaa.

 Viime metreillä Saavi-hankkeessa on vielä korjattu järven alapään pohjapatoa.
–Se oli painunut parikymmentä senttiä ja sitä nostettiin.  Ennen muuta se pitää alivedet nyt entistä korkeammalla, Yli-Renko toteaa.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20