Armas ja Tellervo Kylänpää toteavat, että sodan aikana kotitöissä tarvittiin lapsiakin.
Armas ja Tellervo Kylänpää toteavat, että sodan aikana kotitöissä tarvittiin lapsiakin.
Lehmä juo päivässä jopa yli sata litraa vettä.  Viisi lehmää juo viisi kertaa sen verran, ja jos tilalla on vielä kaksi hevosta, saa ämpäreitä lisätä. Tältä pohjalta voi yrittää laskea, montako saavillista vettä Armas Kylänpää on talvisodan aikana nuorena poikana kaivolta viidelle lehmälle ja kahdelle hevoselle siskonsa kanssa kärrännyt. 

Vesi, lehmät ja sisko liittyvät talvisotaan, jonka alkamisesta tulee lauantaina kuluneeksi 80 vuotta.

Armas Kylänpää oli talvisodan alkaessa 14-vuotias, hänen vaimonsa Tellervo Kylänpää oli vuonna 1939 kahdeksanvuotias. Molempien nuoruus katkesi pakosta ja kerralla.
–Leikit vaihtuivat töihin ja pelkoon, tiivistää Tellervo Kylänpää.


Armas Kylänpää asui sodan syttyessä Helka-siskonsa luona Marttilassa ja kun siskon mies Paavo lähti rintamalle, tuli pikkuveljestä mies talon töihin; vedenkantoon, heinänhakuun ja esimerkiksi viemään halkoja meijeriin.
–Kolmekymmentäviisi-neljäkymmentä oli pakkasta. Hevonen höyrysi kuormaa vetäessä, mutta minä en. Pakko siinä oli juosta itse rinnalla, ei ollut puhettakaan että olisi voinut istua kyydissä.

Sähköttömässä maatalossa riitti päivässä tunneiksi työtä jo siinä, että talossa pysyy lämmin ja että keittiössä on juotavaa.
–Uunilämmityshän meillä vain oli, Kylänpää muistelee.

Marttilassa sota-aika näyttäytyi Armas Kylänpäälle omalla tavallaan rauhallisena;  pommitukset olivat toisaalla, mutta omanlaisensa henki leijui kaiken päällä jo siksi, että aikuiset miehet olivat muualla.  Perniössä oli toisin: pommitusten kohteena oli muun muassa Kosken asema ja Tellervo Kylänpäälle yksi näky on jäänyt mieleen.
–Sen muistan, kun vihollisen koneet tulivat idästä ja ottivat suuntaa alaspäin kohti Koskea.  

Lue koko haastattelu painetusta lehdestä.  Lehdessä on myös 15-vuotiaan Ilkka Kipinoisen haastattelu, missä hän miettii aihetta tämän päivän nuoren näkökulmasta. 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannalla
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20