Sofia Kukkamaa haaveilee ensihoitajan ammatista, mutta hänen parhaillaan ajamansa B-ajokortti ei välttämättä ambulanssin puikkoihin riitä. Kukkamaa lähti tiistaina ensimmäiselle ajotunnilleen, siksi puikoissa istuu liikenneopettaja Ismo Kataja.
Sofia Kukkamaa haaveilee ensihoitajan ammatista, mutta hänen parhaillaan ajamansa B-ajokortti ei välttämättä ambulanssin puikkoihin riitä. Kukkamaa lähti tiistaina ensimmäiselle ajotunnilleen, siksi puikoissa istuu liikenneopettaja Ismo Kataja.
Ambulanssien puikkoihin on jatkossa entistä harvemmin asiaa B-luokan ajokortilla. Autot ovat kasvaneet niin, että yhä useammin kokonaismassa ylittää 3500 kiloa, jolloin ajamiseen tarvitaankin jo C1-luokan kortti.   

Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tuottamaan ensihoitoon tulevat uudet ambulanssit ylittävät painorajan ja niiden kuljettaminen vaatii vähintään C1-ajokortin, kertoo ensihoitopäällikkö Tomi Nieminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta. Toistaiseksi käytössä sairaanhoitopiirillä on sekä B- että C-kortilla ajettavia sairasautoja. 
–Ambulanssien varustelun lisääntyminen ja ajoneuvojen kokonaismassan kasvaminen on vaikuttanut siihen että ajokorttivaatimukset ovat kasvaneet, Nieminen sanoo. 

Kehitys saattaa muuttaa myös ensihoitajien opiskelun sisältöä. 
–C-kortti ei ole vielä tutkintovaatimuksissa, emmekä näin ole sitä vielä lisänneet osaksi opintoja.  Seuraamme tutkintovaatimusten mahdollisia tulevia muutoksia ja teemme tarvittavat ratkaisut, kertoo rehtori Anne Bragge Salon seudun ammattiopistosta.


Särkisalolainen Sofia Kukkamaa on yksi heistä, joita kehityksen kulku huolestuttaa. Kukkamaa ajaa parhaillaan B-korttia ja aikoo hakea ensi syksynä ensihoitajan opintoihin, ensisijaisesti Turkuun. 
–C-kortti on sitten omaan piikkiin ajettava, jos sitä vaaditaan. Tietysti olisi kotiinpäin, jos koulu vastaisi osasta kuluja, hän puntaroi. 

C1-kortti tietää henkilöautokortin päälle vielä useamman satasen lisäkuluja;  autokouluissa C1-kortin hinta on paikkakunnasta riippuen runsaasta 500 eurosta jopa lähes 700 euroon. 
–Jossain perheessä se voi olla liian iso summa, puntaroi Sofian äiti Eija Kukkamaa.  

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Myrskyn jälkiä rannallaNew
  • Kuvaus: Särkisalolainen Matti Lindqvist lähetti kuvan rannalta, missä sotkua riittää. Korkea vesi ja tuuli on saanut ilmeisesrti vanhoista ponttonilaitureista irtoavat styrox-pallerot leviämään pitkin rantoja. Lindqvist kantaa huolta linnuista; nokkimisjäljistä päätellen ehkä lokki on pistellyt styroxia.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20