Nina Nieminen ja Tapani Kakko testasivat itse, miten lumitykin ilmavirrassa voi viilentyä.
Nina Nieminen ja Tapani Kakko testasivat itse, miten lumitykin ilmavirrassa voi viilentyä.

Lumitykki Maitohuhdan uuden navetan kupeessa puhaltamassa täysillä - mitä ihmettä? 
Maitohuhta Oy:n navettavastaava Nina Nieminen pohti jo aiemmin tämän kesän kuumilla säillä, mitä viime syksynä avatussa perniöläisessä navetassa voisi lehmien viilentämiseksi tehdä. Pihattorakennuksen sivuseinissä olevien verhoseinien avaaminen jonkinlaisen läpivedon saamiseksi ei enää tuntunut riittävän. Viime viikon alussa lämpömittarin kivutessa taas kohti 30 astetta omistajat löivät viisaat päänsä yhteen. Syntyi uusi oivallus: voisiko talvella lumen tekemiseen käytettäviä lumitykkejä käyttää myös karjan viilentämiseen?
– Keski-Euroopassahan kaikilla tiloilla on ainakin jonkinlaiset tuulettimet navettatiloissa. Siellä on vielä sen verran kuumempaa keskimäärin kuin täällä, tietää Nina Nieminen. 
Teijo Ski & Action Parkin toimitusjohtaja Tapani Kakko toimitti navetan kupeeseen viime viikolla yhden lumitykeistään koekäyttöön. Torstaina Kakko ja Nieminen kävivät läpi laitteen toimintaa ja käyttöä.

– Ensimmäinen pelko oli se, että lehmät pelästyisivät tykistä tulevaa ääntä. Onneksi nyt näyttää, ettei niitä häiritse melu ollenkaan. Suurin melu taitaa jäädä kokonaan navetan ulkopuolelle, toteaa Nieminen. 
Helle on tukalaa monille ihmisille, mutta se on sitä myös eläimille. Kuumuus näkyy myös lypsylehmien tuotantomäärissä - maitoa tuotetaan vähemmän erittäin kuumalla säällä.  
–Niin kauan kuin pystytään välttämään lämpöstressi, tuotanto ei laske. Lehmälle optimi lämpötila on kuitenkin vain viisi plusastetta. 15 astetta alkaa olla sille jo liian kuuma, tietää Nina Nieminen. 
Kun ajatellaan viime viikon helteitä, ollaan jo siirrytty reilusti lehmien mukavuusalueen ulkopuolelle. Niemisen mukaan lehmän pitäisi lypsyjen ja syömisen ulkopuolella olla makuulla mahdollisimman paljon korkeat maidontuotantomäärät saavuttaakseen. 
– Makuulla tulee kuitenkin niin kuuma, että lehmät välttävät sitä. Ne ovat mieluummin pystyssä ja hakeutuvat juoma-altaan luo, Nieminen jatkaa.

Lue koko juttu torstaina ilmestyneestä lehdestä!

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20