Itse rakennettu Kaisla-niittolautta oli kovassa käytössä viikonloppuna.
Itse rakennettu Kaisla-niittolautta oli kovassa käytössä viikonloppuna.

Kaisla-niittolautta puksuttaa Laukanlahden pohjukasta kohti avoimempaa merta. Sen kuljettaja Pekka Salminen esittelee hänelle kovin rakasta aluetta.
– Tämä oli vielä aamulla ihan ummessa lummetta ja ulpukkaa, hän sanoo mökkirantansa läheisyydessä. 
– Ja tuo lahden ”henkireikä”, tie merelle oli lähes ummessa. Nyt siinä on jo kunnon väylä. 
Väylää laajennettiin vielä entisestään iltapäivän ja seuraavan päivän aikana. Viikonloppuna pidettiin Laukanlahden vuosittaiset niittotalkoot.  
Järviruoko ja kaisla kasvattavat Laukanlahtea umpeen kaiken aikaa. Jos ihminen ei tekisi mitään, niin tämäkin merenlahti olisi jo umpeen kasvanut. Rehevöitymistä aiheuttavat ylimääräiset veteen huuhtoutuvat ravinteet. Aluetta suojellaan niittojen lisäksi myös valuma-alueille rakennettujen kosteikkojen avulla. 

– Viime talvena ruopattiin tuolta kosteikkoalue, näyttää Pekka Salminen. 
Kun lautta ajaa eteenpäin, vastaan tulee pienempiä keruulauttoja parin-kolmen hengen miehistöineen. Keruulauttojen eteen kiinnitetyillä haravoilla kerätään niitetty vesikasvillisuus. Yli ihmisen pituiseksi kasvanut järviruoko ei salli edes katsoa, miten kauaksi vesialue ulottuu. 
– Viitisensataa metriä eteenpäin tuonne, niin vastaan tulee pelto, Salminen selvittää. 
Ensimmäisen niiton myötä väylä on kasvanut kokoa noin neljä metriä.
­– Rajattomasti ei kuitenkaan voida niittää, mataluus tulee sitten vastaan. Syvyys tässä keskellä on jotain 90-120 sentin luokkaa, arvioi Salminen. 
Salminen on Laukanlahden rannan vapaa-ajanasukkaita. Hän löysi vaimonsa kanssa paikan kolmisen vuotta sitten. 
– Kotoisin olen Helsingistä, mutta Kemiönsaarella asuttiin kymmenisen vuotta. Sitä seurasi takaisin Helsinkiin muutto. Jotenkin sitä vain kaipasi tänne rannikolle takaisin ja paikkaa tuli kytättyä useampi vuosi, Salminen kertoo.

Lue koko juttu torstaina ilmestyneestä lehdestä!

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20