Uutiset

Rakennuksen yläkerrasta jäi jäljelle vain hiiltynyt kehikko.
Lue lisää...

Mathildedalin Meritien merenpuoleisessa päässä sijaitseva kaksikerroksinen uudehko asuinrakennus kärsi pahat vauriot lauantaiaamuna sattuneessa tulipalossa. Rakennuksen yläkerta paloi täysin, ja alakerta kärsi pahat vesivahingot sammutustöiden seurauksena. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.
- Rakennuksessa oli saunottu perjantai-iltana ja herätty lauantai-aamuna palovaroittimen ääneen puoli yhdeksän aikoihin. Saunaa voidaan epäillä syylliseksi paloon, mutta lopullinen syttymissyyn tutkinta tehdään huomenna sunnuntaina, kertoi päivystävä palomestari Olli Högmander paikan päällä.

Naarjärvellä niitetään järviruokoa ensi maanantaista suojeluyhdistyksen ja seurakunnan yhteishankkeena. Niitto alkaa järven pohjoispäästä, eteläpäässä niitetään parista kohtaa. Seurakunnan vesialueilla niitetään järven itäreunassa. Suojeluyhdistys tarjoaa myös mökkiläisille mahdollisuutta siistiä tuntihinnalla omaa vesialuettaan. Lisätietoja saa suojeluyhdistykseltä.

Selleripellossa riittää työsarkaa monelle.
Lue lisää...

Hirvilahden kartanon mailla Perniön Ylönkylässä liikuskeli alkuviikolla kymmenkunta tummaan sadeasuun pukeutunutta ihmistä.
Hanna Rei ilmoitti, että tämä pitkävartisilla työkaluilla varustettu ryhmä koostuu hänen palkkaamistaan ukrainalaisista ja latvialaisista kausityöntekijöistä.
– Siellä he tällä hetkellä kitkevät Suomen suurinta selleripeltoa, joka on kooltaan 6,5 hehtaaria, hän sanoo.
Mukulaselleri korjataan myöhään syksyllä, yleensä lokakuussa. Onnistunut kasvu edellyttää tältä juurekselta pitkää kesää.
Mukulaselleristä syödään juuri ja joskus myös lehdet. Lehdet voi myös kuivata tai pakastaa.
– Näitä peltoja ei Suomessa ole kovin montaa, koska selleriä käytetään aika vähän. Nämä lähtevät sopimusviljelyn kautta Apetitin teollisuuteen lähinnä pakastepusseihin.

Tuire Sinervon kunto kasvaa metsässä.
Lue lisää...

– Tämä se on parasta liikuntaa ikinä. Ei tarvitse lähteä kuntosalille tai ohjattuun jumppaan, vakuuttaa Tuire Sinervo raahatessaan jälleen yhtä puukuormaa metsästä tien varteen.
Kun muut käyvät klapikaupoilla, Sinervo saa harrastuksestaan samalla lähes kaiken kodin lämmittämiseen tarvittavan energian.
– Meillä on kotona kolme tulisijaa. Sähköä lämmitykseen ei mene juuri ollenkaan, hän kertoo.
Poikkeuksellisen Sinervon harrastuksesta ja samalla hyödystä tekee se, että hänellä ei ole koskaan ollut omaa metsää. Hän on hyödyntänyt metsien hakkuiden jälkeensä jättämää sekalaista pienpuuta jo vuosikymmenten ajan.
– Kysyn aina luvan puiden hyödyntämiseen metsän omistajalta. Kieltävää vastausta en ole vielä koskaan saanut, Sinervo mainitsee.

Maija Sunin kuusivuotias Ada-kani on antanut jo tilaa nuoremmilleen estehyppääjänä.
Lue lisää...

– Kyllähän ihmisillä on paljonkin kaneja lemmikkeinä. Olisi kiva saada lisää väkeä harrastamaan myös kaniestehyppyä, toivoo Maija Suni.
Lauantain Särkisalopäivänä lajia on mahdollisuus kokeilla, sillä Suni ja muita keväällä perustetun Suomen Kanihyppääjät ry:n jäseniä järjestää Meripirtin kentällä kilpailut.
– Aloittelijoille on miniluokka, joten kokeilemaan voi tulla kaninsa kanssa ilman aiempaa kokemusta hyvin matalilla esteillä, kannustaa Suni.
Jos kisaaminen tuntuu liian suurelta haasteelta, katsojana voi kuitenkin tutustua lajiin. Kaneja pääsee myös silittelemään.
Kanit vievät valtaosan perniöläisen Maija Sunin vapaa-ajasta. Kaniestehypystä hän innostui, kun näki Ahvenanmaalla matkalla ollessaan paikallisen 4H-yhdistyksen estekisat.
­– Heti takaisin tultuani aloin treenata lajia. Siitä on jo kymmenen vuotta. Lapsuudessa hyppyyttelimme toki kaneja siskon kanssa ihan leikillämme, Suni kertoo.

Karoliina Kakko lähti isänsä Karin perässä LVI-alalle.
Lue lisää...

Harmaa Hiace on jälleen kerran lähtövalmiina Perniön aseman Aimontapontiellä.
Aamuseitsemältä sen ohjaamoon nousee kaksi työhaalaareiden pukeutunutta ihmistä, ja matka kohti Salon keskustaajamaa voi käynnistyä.
Pakettiautossa istuvat Perniön Putkitarvike Oy:n yrittäjä Kari Kakko ja hänen teini-ikäinen tyttärensä Karoliina Kakko. Kaikki merkit viittaavat siihen, että isän ammatillinen perintö on jäämässä perheeseen.
– Joo. Tämä on ala, jossa opin joka päivä jotain uutta, vahvistaa omalla tyylillään asian Karoliina Kakko työpäivänsä jälkeen perheen kesämökillä Laukan kylässä Ylönkylässä.
– Eikä kyse ole siitä, että minut olisi jotenkin pakotettu tälle alalle. Tykkään tästä ja tulen isän kanssa hyvin toimeen työmatkoillakin.
Karoliina Kakko aloittaa elokuun puolivälissä toisen lukuvuotensa Salon ammattioppilaitoksessa, jossa hän suorittaa talotekniikan perustutkintoa. Putkiasentajaksi hänen pitäisi valmistua alkukesällä 2019.

Ellli Koskinen ehtii käydä Perniössä näin kesällä useammin kuin koripallokauden aikana.
Lue lisää...

Perniöläislähtöinen koripalloilija Elli Koskinen muuttaa kuukauden päästä Yhdysvaltain Salt Lake Cityyn.
Hän on ottanut vastaan täyden stipendin Utahin yliopistosta, jonka harjoituskausi alkaa elokuun puolessa välissä. Pari viikkoa sitten Koskinen kävi katsastamassa kolmen yhdysvaltalaisyliopiston olosuhteita, ja teki päätöksensä näkemänsä perusteella.
– Kolmisen vuotta sitten pelatessani nuorten EM-kisoissa Romaniassa paikalla oli yliopistojoukkueisiin pelaajia katsastava agentti. Jo sen perusteella sain toistakymmentä tarjousta eri joukkueilta. Lukio piti kuitenkin suorittaa loppuun, jotta olisin edes kelpoinen joukkueisiin, kertoo Elli Koskinen.
Koskinen suoritti lukion Turussa pelatessaan samalla koripalloa Turun Riennossa.
Kun hän sitten sai ylioppilaslakin päähänsä viime keväänä, hän halusi pitää pienen hengähdystauon opinnoista.
– Lukion jälkeen oli vähän loppuun palanut olo, ja halusin pienen tauon.

Tim Ja Ari Borgström sekä Janne Salminen selvittämässä keittiökalusteiden kokoamisohjeita.
Lue lisää...

– Paljon olen valmis kyläyhdistykselle antamaan, mutta henkeäni en kuitenkaan. Työsuojeluvaltuutettu saisi kyllä hepulin, tokaisi Anu Heiskanen hieman huterien tikkaiden yläpäässä.
Meneillään on Kosken asemaseudun kyläyhdistyksen Vihiniemen kylätalon keittiön tapetointi. Oven kohdalla työn sujuminen ei olekaan ihan yksinkertaista. Sopivat palat pitää ensin leikata, ja asettelu on oma taiteenlajinsa sekin.
Kyläyhdistys on saanut rahoitusta remonteilleen eri kohteista menneen vuoden aikana, ja kesällä on aikaa tehdä käytännön työt. Suurin kohde on tällä kertaa keittiö, joka hankittiin tarjouskilpailun perusteella Ikeasta. Ja kuten valmiiden pakettien kohdalla on tapana, kokoaminen on tehtävä itse. Kylätalon isossa salissa tavaraa riittääkin lähes silmän kantamattomiin.
– Mitä enemmän näihin tutustuu, sitä helpommaksi tämä muuttuu. Olen ollut aiemminkin tekemässä tällaista runkoa, mainitsee Ari Borgström.

Erik Sjöstrandin mölkkykapula on jo hieman kolhuja kokenut.
Lue lisää...

Särkisalon Meripirtin kentällä on lauantaina jaossa poikkeuksellinen kiertopalkinto. Pytyssä lukee nimittäin ”Särkisalon paras palikanpaiskoja”. Nimestään huolimatta palikkaa paiskomaan on tervetullut ihan jokainen asuinpaikasta riippumatta. Kyse on tietysti mökkiläisten sekä eläkeliittolaisten suosikkilajista mölkystä.
Särkisalon mölkkykisa sai alkunsa Sjöstrandin perheen ja ystävien yhteisistä mölkkykamppailuista.
– Ihan omasta innostuksesta se lähti. Hankimme ison pokaalin ja aloimme pyytää yrityksiltä palkintoja. Sitä en kyllä tarkkaan muista, minä vuonna aloitimme. Kuusi-seitsemän vuotta taitaa olla takana, muisteli Erik Sjöstrand.
Kisa on myös kerännyt mukavasti osallistujia. Viime vuonna heitä oli vajaa viisikymmentä.
– Kaikki ovat tervetulleita. Oikeastaan pääsyvaatimuksena on vain iloinen mieli, tiukkapipoja emme mielellään kisaan ota mukaan, sanailee Sjöstrand.

Marianne Bonn keskittyy kesällä enemmän maalaiselämään kuin koulutusasioihin.
Lue lisää...

Väiski-kalkkuna käyskentelee arvokkaasti Teijolla sijaitsevan Mariannen maatilan pihamaalla. Yksi lammas on vasta vähän aikaa sitten pyöräyttänyt viisi karitsaa kerralla. Kanitkin ovat saaneet perheenlisäystä.
– Kukko on yleensä aika äkäinen, mutta nyt hän on ehkä vieraskorea, arvelee Marianne Bonn.
Marianne Bonnin elämä on kesällä maanläheisempää, sillä kesän ulkopuolella hän työskentelee tietotekniikan opettajana Salon ammattiopistossa. Pitkälti opettajakokemuksensa perusteella hänet valittiin keväällä Salon opetuslautakuntaan.
– Ainakin meillä vihreissä periaatteena oli se, että lautakuntapaikkoja jaetaan myös alan asiantuntemuksen, eikä pelkästään äänimäärän perusteella, kertoo kevään kunnallisvaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolle asettunut Bonn.
Yhden kokouksen perusteella Bonn arvioi, että koossa on varsin asiantunteva porukka. Puheenjohtaja Annika Viitanen on musiikinopettaja ja varapuheenjohtaja Hannu Eeva on jo jäänyt eläkkeelle opettajan virasta. Kuinka paljon lautakunta sitten voi käytännön opetustyöhön vaikuttaa, onkin sitten jo toinen juttu.
– Minusta verkko-opetus on sellainen alue, mitä ei ole osattu vielä hyödyntää kunnolla. Materiaaleja ei löydy, tai sitten yksittäisten opettajien pitäisi valmistaa ne vain omia kurssejaan varten. Jonkinlaista yhteistyötä opettajien kesken pitäisi olla, ettei kaikkea pitäisi tehdä moneen kertaan, perustelee Marianne Bonn.

Lue lisää...Päällystystyö kantatiellä 52 Perniön ja Salon välillä on alkanut.   Tietä päällystetään yhteensä noin yhdeksän kilometrin matkalta. Työ kestävät tämän viikon.

Tie on päällystettävällä osuudella kaksikaistainen ja liikenne pysäytetään kummastakin suunnasta vuorotellen. Paikalla on liikenteenohjaus. Töitä tehdään päivä- ja ilta-aikaan. Tielläliikkujien on syytä varautua viivästyksiin.

Anu Saarelainen halusi yhteisen selfien kaupunginjohtaja Lauri Innan kanssa Niksaaressa.
Lue lisää...

Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna vieraili eilen Särkisalossa pitäjäyhdistys Särfinin kutsumana. Särkisalokodissa teemaksi nousi kaupungin mahdollinen tuki paikan monipuoliselle toiminnalle sen jälkeen, kun Yhres Etteskesi -hanke on päättynyt vuoden 2018 alussa. Särkisalokodin "koko kansan olohuone" tukee erityisesti ikäihmisiä heidän arjesta selviytymisessään.
- Työntekijää varten tarvitsisimme noin 90.000 euroa, ja se saattaa olla turhan suuri Stealta haettavaksi. Jos kaupungilta saisi osan rahasta, niin pienemmän määrän hakeminen muualta voisi olla realistisempi vaihtoehto, kertoi Harriet Corin kaupunginjohtajalle.
Stealta on jo haettu rahaa toiminnan jatkoon, mutta vastaus on vielä hämärän peitossa. Nykyinen rahoitus tulee Ray:ltä. Kunta voisi olla tukijana siinäkin tapauksessa, että hakemus tuottaa tulosta.
Särkisalossa ikääntyneitä tuetaan ihmisläheisesti. Kun apua voi kysyä läheltä, niin esimerkiksi muistiongelmaiset ovat pystyneet jatkamaan elämäänsä kotona pidempään.
- Tämä meidän hanke voi olla pilotti, joka toimisi muuallakin, arveli kaupunginvaltuutettu Heikki Liede.

Alkeistyhmäläiset aloittivat uimakoulun leikkimällä styroxpötkylöillä Janita Kujanpään ohjauksessa.
Lue lisää...

Särkisalon uimakoulussa Klippulassa hytistiin kylmässä maanantaina. Sauna tuli todella tarpeeseen, sillä ilman lämpötila oli alle 15. Merivesikään ei tainnut sen lämpimämpää olla, vaikka vesilämpömittari puuttuikin. Muutama pienimmistä lapsista ei uskaltautunut ollenkaan veteen.
Juuri saunan puute aiheutti sen, että Särkisalon Urheilijat päätti siirtää uimakoulun pois Meripirtin rannasta.
– Viime vuonna Meripirtin rannassa jouduimme peruuttamaankin yhden päivän uimakoulun, koska myrskysi niin kovaa, muisteli uimaopettaja Janita Kujanpää.
Kujanpään mukaan veteen uskaltautuminen on kiinni myös lasta saattavien vanhempien ja isovanhempien asenteesta.
– Jos vanhemmat taivastelevat kylmyyttä, niin lapsetkin menevät siihen mukaan, tietää Kujanpää.
Uimakoulu Särkisalossa on kuitenkin hyvin suosittu, lapsia on mukana kaikkiaan 36. Alkeisryhmiä on kaksi, ja omat ryhmänsä on myös alkeisuintitaidon omaaville sekä kandidaatin tutkintoa tavoitteleville.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

salo 300x125

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Tortone 2017

tortokansi

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Jarmo Salmin pihalla Kyynämäessä ukontulikukka on venynyt ennätyskorkeuksiin, 220 senttiä on jo ohitettu. New

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20