Uutiset

PeU-Basket on päässyt nihkeän alun jälkeen kovaan iskuun koripallon I divisioona B:ssä.

Joukkue kaappasi sarjassa jo kolmannen peräkkäisen täysosumansa torstai-iltana Malmin Palloiluhallissa kaadettuaan sarjakärki Helsingin NMKY:n 63-56 (38-24). Samalla katkesi HNMKY:n seitsemän ottelun pituinen voittoputki.

PeU-Basket johti peliä alusta loppuun ja johti kamppailua parhaimmillaan 17 pisteellä (41-24). Viimeisellä neljänneksellä HNMKY nousi PeU:n kantaan numeroihin 51-55, mutta Samu Kaaresvirta katkaisi kolmosellaan ja Sami Himberg kakkosellaan kotijoukkueen takaa-ajon.

Tiukaksi kääntyneen ottelun kolme viimeistä pinnaa Kaaresvirta (17/6) nakutti vapaaheittoviivalta. PeU-Basketin toinen tehotykki oli tuttuun tyyliin Kashrell Lawrence: 22 pinnaa ja 10 levyriä.

Neljänneksi sarjassa noussut PeU-Basket palaa vapaan viikonlopun jälkeen divisioonaparketille sunnuntaina 3. joulukuuta kotiottelulla Aalto-Basketia vastaan.

PeU-Basketin muut pisteet ja levypallot Helsingissä : Jesse Virtanen 0/3, Sami Himberg 4/5, Timo Niitynperä 4/2, Teemu Jarhio 10/8, Juho-Kusti Räsänen 0/1 ja Jussi Savolainen 6/7.

Latokartanonkosken ympäristön luontopolulle on rakennettu uusia portaita tarvittaviin paikkoihin. Oppaana kohennetulla reitillä on Ely-keskuksen aluekoordinaattori Pinja Kasvio.
Lue lisää...
–Täällä on aina erilaista käydä, kun luonto muuttuu ja parhaillaan äänimaisema on tosi voimakas, hehkuttaa Ely-keskuksen aluekoordinaattori Pinja Kasvio Perniön Latokartanonkoskella. Alkuviikolla  ääntä tosiaan riitti, kun koski kuohui koko voimallaan.  

Kiskonjoki ja Karvianjoki ovat hoitotoimien kohteena yli kuusi vuotta kestävässä Freshabit-hankkeessa.
Hanke kestää vuoteen 2022 asti ja nyt kosken ympärillä alkaa  retkeilijän silmään näkyä hankerahalla toteutettuja parannuksia. Parkkipaikan kulmalle on pystytetty uusi opastaulu, ja opastuspuoleen aiotaan panostaa muutenkin.
–Tämä on vähän piilossa oleva helmi, Kasvio toteaa.

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyi tiistaina Mathildedalin Tullintien kaavamuutoksen luonnoksen. Muutoksessa tarkistetaan olemassa olevaa kaavaa muun muassa tonttien osalta, mutta merkittävin muutos on kevytväylän jatkuminen Matildanjärven tienhaaraan.

Kevytväylää on nyt Bremerintieltä Tennistielle. Vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäisessä koko väylä rakennetaan Tullintien pohjoispuolelle. Vaihtoehto kurittaisi tonttien aitoja ja istutuksia, mutta olisi kulkijoiden kannalta turvallisempi.

Toisessa vaihtoehdossa kevytväylä siirtyisi Tullintien eteläpuolelle Sofiankujan kohdalla korotettua suojatietä pitkin ja palaisi Matildanjärven tielle niin ikään korotettua suojatietä pitkin.
Kahden lähellä tietä olevan talon väliin kevytväylää ei suunnitelmissa saatu mahtumaan kuin kaventamalla ajorata yksikaistaiseksi. Korotetun kavennuksen uskotaan laskevan myös ajonopeuksia Tullintiellä. Väylän hinnaksi on arvioitu vaihtoehdosta riippuen 220-240 000 euroa. Kaupunkikehityslautakunta ei ottanut kantaa, kumpi vaihtoehto on parempi. Kaavaluonnos tulee seuraavaksi nähtäväksi.

Tiia Fagerströmin työ ei ole paikkaan sidottua: hän tekee töitä paitsi kotonaan Pernänmetsässä, myös ulkona, salilla tai asiakkaan luona.
Lue lisää...
Perniöläinen personal trainer Tiia Fagerström toivoo, ettei kukaan kasaisi itselleen liian vaativia uudenvuodenlupauksia.
– Ei kannata jojoilla eli uskotella itselleen, että ”maanantaina se alkaa”. Jos joku haluaa aidosti pudottaa painoaan, sanat on laitettava teoiksi juuri nyt, evästää Fagerström.
– Ja jos jotain lupauksia aikoo tehdä, on parempi asettaa itselleen pieniä, vaikkapa kuukausittaisia välitavoitteita. Omalla asiakunnallani ylivoimaisesti suosituin on ollut puolen vuoden muutosprojekti.

Painonpudottajan on Fagerstömin mukaan hylättävä heti kättelyssä kaikenlaiset dieetit, joita on maailmassa pilvin pimein. Aidan matalimmasta päästä ei uuteen elämään kannata sukeltaa.
– Dieetin jälkeen paino yleensä palaa entiselleen tai jopa nousee siitä, hän tietää.

Sauvajuoksu oli osa tiistain hiihtokoulua. Porukkaa vetää Otso Rokka, muut joukossa ovat Juho Juva, Eemeli Varemäki, Niilo Lempiäinen, Juulia Juva, Onni Vuorinen ja takana harjoitusta silmäilevät Sauli Siltanen ja Bettina Wikström.
Lue lisää...
Luonnonlumelle ei vielä tiistaina Perniössä päässyt, vaikka taivas hiutaleita tiputtelikin.
Perniön Urheilijoiden hiihtokoulua sen sijaan käytiin täydellä tarmolla, vielä vaan piti keskittyä muuhun kuin itse hiihtämiseen, esimerkiksi koordinaatioharjoituksiin ja venytyksiin.
–Koordinaatiotakin on harjoiteltava. Hiihtäjän liike voi näyttää yksinkertaiselta, mutta ei sitä ole, korostaa ryhmää tiistaina luotsannut Outi Helkama.

Tiistaina asialla olivat hiihtäjät noin kymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Lumien tultua ryhmän koko tuplaantuu, kun pienimmätkin tulevat mukaan.
–Heillä se on ihan elämysmatkailua. Sananmukaisesti opetellaan hiihtämään, Helkama hymyilee.
Muuten hiihtokoulussa korostuu se, että kilpalajin äärellä ollaan. Harjoituskauteen ei tule juuri taukoja; kokeneemmat juniorit ovat esimerkiksi vetäneet rullasuksiharjoituksia nuoremmilleen jo kesällä.

Tavoitteet olivat selvät: Otso Rokka julisti tähtäävänsä kuninkuusmatkalle eli 50 kilometrille, toisaalta porukasta taas vannottiin sprintin nimeen. Kohta kajahti jostain maasto- ja ampumahiihtäjä Ristomatti Hakolan nimi yhtenä esikuvana.

Lisää painetussa lehdessä

Kapteeni Samu Kaaresvirta oli huippuvedossa, kun PeU-Basket kaappasi hienon voiton Karkkilasta koripallon B-divisioonassa sunnuntaina kotikentällään selkein numeroin 98-77 (48-45).

Joukkueen henkinen johtaja upotti erinomaisella onnistumisprosentilla kuusi kolmosta ja kasasi yleisöönmenevästä kamppailusta 24 pistettä. Työjuhta Kashrell Lawrence oli kotijoukkueen toinen tehomies 29 pisteellään ja 14 levypallollaan.

– Olimme aika lähellä kauden parasta esitystämme. Joukkueemme oli tänään mentaalisesti äärimmäisen vahva ja keskittyi sovitusti pelkästään omaan tekemiseen, kehui valmentaja Toni Nyman suojattejaan.

Omya Oy aikoo rakentaa meluseinää tehdasalueellaan Förbyssä. 

Hanke on saanut rakennusluvan kaupungilta marraskuussa.

Meluseinä on osa yrityksen viime vuonna laatimaa meluntorjuntasuunnitelmaa, jonka aluehallintovirasto hyväksyi tammikuussa.
Tehdasalueen äänitasoa pyritään laskemaan myös muun muassa muuttamalla työtapoja ja murskan käyntiaikoja.  

Ylikulman rukoushuoneessa pidettiin syyskuussa kokousta talon remontin tiimoilta. Koolla olivat muun muassa Aarno Hiihtola, Kirsti Kurki, Jaana Uusitalo, Seppo Vuorinen ja ikkunaentisöijä Annika Pettersson.
Lue lisää...
Perniön Ylikulman rukoushuoneyhdistys on saanut Leader-avustusta talon kattoremonttiin. Tarkoituksena on uusia satavuotiaan rakennuksen katto ja lisäksi korjata talkootyöllä ikkunat. Samalla pidetään ikkunankorjauskurssi. 

Hankkeen kustannusarvio on 27 300 euroa ja tukea yhdistys saa siitä puolet.
Ykkösakseli ry myönsi viidelle hankkeelle tukea yhteensä 120 000 euroa.

Sisarukset Einari ja Viivi Siimes käynnistivät omalta osaltaan seppeletalkoot jo viime viikonvaihteessa. Tulevan viikonlopun talkoihin he odottavat pariakymmentä osanottajaa.
Lue lisää...
Eri puolella maata sidotaan vimmatulla vauhdilla havuseppeleitä satavuotisjuhliin valmistautuvan Suomen ja sankarivainajiemme kunniaksi. Toiveena on, että itsenäisyyspäivänä seppelöidään kaikki maamme  noin 95 000 sankarihautaa.

Alkuperäinen idea seppeletalkoista tuli hämeenlinnalaiselta Esa Jaatiselta. Hän oli saanut ajatuksen sankarihautojen seppelöinneistä viime vuoden joulun alla istuessaan metsätöiden tauolla nuotion ääressä ja katsellessaan kauniita kuusenhavuja.
Siitä syntyi aloite, jota tällä hetkellä toteutetaan koko valtakunnan laajuudella. Kiskossa seppeletalkoot järjestetään Siimeksen puutarhalla ensi lauantaina ja sunnuntaina klo 14-17. Tavoitteena on saada havuseppeleet kaikille Kiskon 116 sankarihaudalle.

Raaseporissa valmistellaan kaupungille uutta strategiaa. Tarkoituksena on laatia kaupungin toiminnan suuntaviivoja piirtävä strategia seuraaville kolmelle vuodelle, ja tähän työhön kutsutaan mukaan myös kaupunkilaisia.
Kaupunkia avustaa strategiatyössä Kisskonsultingin Reidar Wasenius, joka johtaa kaikille avoimia tilaisuuksia eri puolilla Raaseporia.
Tenholassa tilaisuus järjestetään ensi viikolla, marraskuun 23. päivänä klo 18 Villa Christinessä. Tammisaaressa koolla ollaan 28.11 Hotel Sea frontissa ja Bromarvissa 7.12. klo 18 Villa Verassa.

Aivika Kullas vetää ensi lauantaina leukoja uransa kolmansissa SM-kisoissa.
Lue lisää...
Liikunnallisesti lahjakas lapsi menestyy yleensä kaikissa lajeissa, joita hän haluaa harrastaa. Kiskolaisen Aivika Kullaksen elämässä tämä tarkoittaa etenkin yleisurheilua ja leuanvetoa.
Hän näki kuusivuotiaana isänsä vetävän leukoja kotioloissa, ja innostui itsekin tarttumaan kokeilumielessä tankoon.

Tällä hetkellä samainen Aki-isä valmentaa yksitoistavuotiasta tytärtään kolmansiin toistoleuanvedon SM-kisoihin.
Nousu kansalliselle huipulle on siis käynyt humauksessa, ja 36-kiloisen ja 146-senttisen Kullaksen edellä leuanvedon suomalaisessa eliitissä on vain yksi nainen: viisikymppinen lypsykarjatilan emäntä Heli Heikkinen Vesivehmaalta.
– Käsissäni riittää voimaa ja heilautustekniikkani toimii, kuittaa Aivika Kullas.
Heikkinen (40 hyväksyttyä suoritusta) ja Kullas (38) tekivät molemmat ennätyksensä viime vuoden syyskuussa Huittisten Suomen Cupissa. Heidän ylivoimansa lajissa on sitä luokkaa, ettei uhkaajia pitäisi olla näköpiirissä ensi lauantain SM-areenallakaan.

Lajivalikoimaan kuuluu myös pyöräily, jossa jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Ja kun energiaa kuluu runsaasti, sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat.
– Leukoja vedetään kotona hyvin vähän. Lajiharjoittelu suoritetaan Kiskohallin rekkitangolla, Aki Kullas kertoo.
– Eikä leuanvetoa treenata säännöllisesti koko vuotta. Tärkeimmät kilpailut ovat syksyllä, ja niihin valmistaudutaan säännöllisesti pari kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan.

Päivä alkaa puurolla. Tiistaiaamuna Ulla Vuorijoen kanssa aamupalalle istuivat muun muassa Nooa ja Semina.
Lue lisää...
–Hyvältä täällä näyttää. On valoisaa ja tilavaa. Ei tarvitse eteisessä törmäillä muihin, kehui Juha-Pekka Honkanen tiistaiaamuna kuoriessaan kolmivuotiasta Konstaa ulkotakista uudessa Lampolan päiväkodissa.

Kovin montaa kertaa poikaa ei vielä ole Lampolaan tuotu, mutta edessä on sitäkin useampia kertoja.
Perniöön Vuorilinnan päiväkodin naapuriksi nousseessa talossa on eletty arkea nyt muutama päivä ja moni tapa hakee muotoaan, mutta ero entiseen on selvä jo sikäli, että uutuuttaan hohtavia tiloja on varattu kaikkeen.
–Ihan mahtavat tilat. Ei voi kuin nostaa henkilökunnalle hattua, kun ovat jaksaneet vanhoissa tiloissa, tuumi Mimmi Ahonen tuodessaan Eirikaa hoitoon.


Jatkossa esimerkiksi syömiset hoidetaan oikeassa ruokasalissa, käsipesulle mahtuu monta lasta kerrallaan ja juhlat ja jumpat saadaan hoidettua kunnialla kunnon salissa. 
–Nyt sen huomaa, että Vuorilinna oli ahdas ja epäkäytännöllinen. Toisaalta tavallaan on haikeaa lähteä sieltä, pohtii vuonna 1983 päivähoitotyöt aloittanut lastentarhanopettaja Maarit Seppälä.

Lampolassa vilistää lapsia enimmillään 120 ja ryhmiä on kuusi, osa esikoululaisia. Vajaan viikon päivät käytössä olleen talon rakentaminen alkoi kesällä 2016.

Kierrokselle pääsee painetussa lehdessä heti huomisaamuna

 

PeU-Basket otti kauden ylivoimaisesti suurinumeroisimman voittonsa koripallon B-divisioonassa, vaikka joukkue pelasi ilman kolmea avainpelaajaansa sunnuntaina Vantaalla.

PuHu Juniorit putosi heti kättelyssä vierasjoukkueen kyydistä ja joutui täydellisenä altavastaajana todistamaan PeU-Basketin 29 pisteen murskavoittoa 101-72 (52-36).

PeU:lta puuttui kokoonpanosta Samu Kaaresvirta, Sami Himberg ja Miro Patrakka, mutta valmentaja Toni Nyman pyöritti älykkäästi vähäväkistä rotaatiotaan: joukkueesta pääsi peräti kuusi pelaajaa kaksinumeroisille pistelukemille.

Kashrell Lawrence teki jälleen kerran takuuvarmaa työtä: 18 pistettä ja 11 levypalloa. Klaus Troberg (18/6), Mikael Saari (14/3) ja Jussi Savolainen (13/11) pelasivat kauden parhaat ottelunsa Martinlaakson koululla 72 maksaneen katsojan edessä.

Ensi sunnuntaina PeU-Basket kohtaa kotiottelussaan Karkkilan, joka sunnuntaina löi täpärästi 69-68 Espoo Basket Teamin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

salo 300x125

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Uusin lukijan kuva

  • Sateenkaari StrömmassaNew
  • Kuvaus: Esa-Matti Ristola ikuisti sateenkaaren Strömmassa.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20