Uutiset

Poliisi oli pitämässä ratsiaa pääsiäislauantaina hieman ennen puolta yötä Perniöntiellä.

Paikalle ajoi poliisille entuudestaan tuttu parikymppinen mies, jolla ei ole voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Asian selvittely jäi kesken, kun hätäkeskukseen ilmoitettiin, että Perniössä huoltoaseman pihalla on usean eri henkilön välinen puukkotappelu.

Poliisit joutuivat jättämään kortittoman kuskin asian tutkimisen kesken ja lähtemään kirkonkylään huoltoaseman pihalle.

Mitään puukkotappelua ei kuitenkaan ollut, ilmoitus oli perätön.

Poliisit palasivat ratsiapaikalle, mutta aikaisemmin pysäytetty henkilöauto oli poistunut paikalta, vaikka miestä oli kielletty lähtemästä liikkeelle.

Toinen poliisipartio oli kuitenkin vastassa Perniöntiellä lähempänä Salon keskustaa ja sai pysäytettyä samaisen auton ja kuljettajan.

Nuortamiestä epäillään kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja tämä oli jo 23 kerta vuoden sisällä, kun mies jäi kiinni kortitta-ajosta. Lisäksi miestä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan, koska ei noudattanut poliisin käskyä pysyä ratsiapaikalla.

Voimala esittäytyi viime viikolla Perniössä. Palautelappuja tutkivat ammattiopiston Kaisa Järvinen, projektipäällikkö Salla Seppälä ja uraohjaaja Marjut Laaksonen.
Lue lisää...
Salon työllisyyspalveluiden Voimala-palvelupiste on toiminut Salon keskustassa parin vuoden ajan ja sen suosio kasvaa jatkuvasti.Nyt palvelu jalkautuu myös Perniöön;  luvassa on ennen heinäkuuta kaksi päivystyspäivää. 

Salossa on opittu, että keskenään samanlaisia päiviä ei Voimalassa ole: jollekin tulijoista riittää kertakäynti ja joku käy useammin. 
 –Joku on voinut viipyä kerralla pari tuntiakin, kertoo uraohjaaja Marjut Laaksonen.

Keskeinen on tavoite;  etsiä yhdessä esimerkiksi koulutus- tai työpaikkaa tai vain auttaa siinä, miten töitä haetaan. Hakemuksia ja CV:itä on tehty Voimalassa porukalla.
–Sellainen tarina on tuttu, missä ihminen on osaava ja ammattitaitoinen, mutta ei osaa kirjoittaa osaamistaan auki hakemukseensa, sanoo Salon seudun ammattiopiston Kaisa Järvinen.

Katja Taimela sai onnitteluhalit Vilhonkadulla maanantaina.
Lue lisää...
Katja Taimelalla oli maanantaina puhelimen viestimuisti ihan täynnä ja päiväohjelmakin aika täynnä. Iltapäivällä oli kiitosten aika; jälleen yhdet kahvit juotiin Salon työväentalossa, kuten sosiaalidemokraattien kansanedustajalle sopiikin.Taimela valittiin sunnuntaina neljännelle kaudelleen 5734 äänellä.

Hän  myöntää, että suurin jännitys ei tällä kerralla kohdistunut omaan menestykseen
–Ennemmin kannoin huolta siitä, miten käy puolueen valtakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Taimela toteaa, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ehkä ollut parhaimmillaan vaalitenteissä.
–Vaalipiirissä perussuomalaiset ja vasemmistoliitto tekivät kovan tuloksen. Tai ehkä pitäisi sanoa, että perussuomalaiset ja Li Andersson, pohtii Taimela.

Mikko Lundenin puhelin ei ehtinyt vaalien jälkeen jäähtyä; viestiä ja puhelua tuli koko ajan.
Lue lisää...
Hyvä, että Mikko Lundén ei ole opetellut kahvia juomaan.Se nimittäin jäähtyisi, kun mies saa tämän tästä nousta salolaisen kahvilan pöydästä ottamaan vastaan ohikulkijoiden onnitteluja. Kädenpuristajia riittää ja puhelimessa odotti vielä maanantaina iltapäivällä purkamistaan satoja viestejä.

Salolainen Mikko Lundén valittiin sunnuntaina kansanedustajaksi perussuomalaisten riveistä 4504 äänellä .Ensin tuli tieto varasijalle noususta, sitten läpimenosta.
–Kyllä siinä volyymi nousi.

Politiikkaan Lundenin innosti Jouko Laxell, joka puhui miehen kymmenisen vuotta sitten ensin Salon kuntapolitiikkaan kokoomuksessa. Puolue vaihtui ja ympyrät kasvoivat ja ensi tiistaina alkaa työ Arkadianmäellä. Mikko Lundén vetää K-marketia Somerolla ja tuli sitä ennen salolaisille tutuksi K-Citymarketista. Lundén uskoo tuttuuden olleen vaaleissa etu. 
–Liikkeessä sitä on ihmisten keskellä koko ajan ja kuulee esimerkiksi maatalouden asioita. Ei ole haitannut kauppaa, vaikka vetäjä on politiikassa aktiivinen.

Orcam lukee hiljaisella äänellä Päivi Viggin korvaan, mitä keksipussin kyljessä sanotaan.
Lue lisää...
Perniöläinen Päivi Vigg luki viime torstaina Perniönseudun Lehteä tippa linssissä. Ei siksi, että lehdessä olisi ollut jotain surullista, vaan koska se oli ensimmäinen kerta kahteen vuosikymmeneen, kun hän luki lehteä itse. 
– Se fiilis, kun sitä sai lukea eikä vaan kuunnella. Sai selailla ja rapistella,  olihan se ihan mieletöntä.

Teknologia voi tuoda valtavasti helpotusta näkö- ja kuulovammaisten elämään ja tällä kerralla apu löytyy tussikynän kokoisesta pötkylästä silmälasien sangassa:  Orcam – merkkinen lukulaite hyödyntää keinoälyteknologiaa ja se osaa tunnistaa sille opetettuja kasvoja ja lukea tekstiä.  Jo kotona aukeaa laitteen avulla ihan uusi maailma:  Vigg menee keittiön ovelle, missä ovenpielessä on kiinni lasten urheiludiplomit. Nekin Orcam lukee hänelle;  korvaan kuuluu hiljainen naisen ääni, kun laite muuttaa lukemaansa tekstiä puheeksi. 
–Mieti nyt töissä, jos on pino paperia. Saan itse katsottua, mitä siinä on ja voiko ne heittää pois tai pitääkö niille tehdä jotain eikä tarvitse pyytää avustajaa siihen,  Vigg hehkuttaa.

Perniön yhteiskoulun sisäilmassa ei ole juuri moitittavaa, jos oppilailta kysytään.Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sisäilmakysely toteutettiin viidessä salolaiskoulussa, ja Perniön yhteiskoulun ja lukion lisäksi olivat mukana tutkimuksessa Mustamäen, Armfeltin, Moision sekä Hermannin koulut. 

Perniön yhteiskoulussa todettiin esimerkiksi liian kuumaa tai vetoista olevan tavanomaista vähemmän, samoin kuivaa ilmaa tai poikkeavia hajuja.  Liian kylmää koettiin olevan vähän enemmän eli tavanomaisesti, samoin liian kirkasta, hämärää tai meluisa.  Oireita on koettu muihin yläkouluihin tai lukioihin verrattuna saman verran; alatiehengitysoireita ja silmäoireita tavanomaista vähemmän. 

Lukion puolella liian kylmää todettiin vastausten perusteella olevan tavanomaista enemmän.  Muuten esimerkiksi vetoa, kuivaa ilmaa tai hajuja oli tavanomaista vähemmän.  Meluisuutta ja pölyisyyttä koettiin olevan tavanomaista vähemmän.  Lukiossa alahengitystieoireita sekä silmä- ja iho-oireita oli tavanomaista vähemmän.

Kyselyyn vastattiin sähköisesti ja nimettömänä ja sen tulokset analysoi THL. Kyselyn teetti Salon terveyspalvelut yhdessä lasten ja nuorten palveluiden kanssa.

Perniössä äänestettiin yhteiskoulussa. Taro Turtiainen oli vaalivirkailijana, kun Jonna Haapasalo antoi äänensä.
Lue lisää...
Perniössä eduskuntavaalien äänestäjät ovat olleet selkeästi SDP:n takana.  Alustava laskenta on valmis, ja sen mukaan demareille meni perniöläisten äänistä 24,4 prosenttia.  Perussuomalaiset kiri kakkoseksi 19,9 prosentin ääniosuudella ja kolmas oli 14,5 prosentin osuudella kokoomus.  Särkisalossa ykkönen oli 23,6 prosentilla kokoomus; sosiaalidemokraatit saivat särkisalolaisten äänistä 17,6 prosenttia ja perussuomalaiset 17,4 prosenttia.

Perniössä ehdokkaiden ykkönen oli 446 äänellä SDP:n Katja Taimela ja toiseksi eniten ääniä, 211, sai perussuomalaisten Mikko Lundén.  Särkisalossa ykkönen oli Taimela 39 äänellä ja kakkossijan jakavat 25 äänellä Lundén ja keskustan Esko Kiviranta.  Taimelan kokonaisäänimäärä on 5734, Lundenin 4504. Salosta läpi ovat menossa juuri Taimela ja Lundén; Kiskon Pertti Vallittu (kd) on jäämässä varasijalle.  Vallitun kokonaisäänimäärä on ääntenlaskennan loppusuoralla 3742.

Sunnuntaina  vaalihuoneistojen ovet kävivät tasaiseen tahtiin. 
-Ei ole tyhjää hetkeä ollut. Yllättävän aktiivisesti on käyty. Ennakkoääniä Särkisalossa saatiin 185,  ja nyt on äänestäjiä ollut lähes saman verran eli 178, totesi vaalivirkailija Katri Karimo sunnuntaina klo 16. 

Uutinen päivittyy.  Lisätty 21.34. tieto Perniön laskennan valmistumisesta. 21.55. Lisätty Särkisalon kärkiehdokkaat. Läpimenijät lisätty klo 22.37.

Herne ja tilli ovat kasvukauden alussa. Hästössä on harsotettu viitisentoista hehtaaria viljelysmaita, kertoo Janne Eriksson.
Lue lisää...
Kevät on vaihtelevuudestaan huolimatta suosinut villjelijöitä. Perjantaina levitettiin harsoa Hästön tilan pellolle, johon on kylvetty tilliä ja hernettä. 
–Keskimäärin kylvöpäivä on huhtikuun kymmenes, tänä vuonna se oli kolmas, joten sen verran ollaan aikaisessa, summaa Janne Eriksson. 

Herneestä oli hänen mukaansa näkyvissä jo pienenpieni itu; ensi viikolle ennustettua lämpöaaltoa viljelijä odotti hyvillään.
–Silloin on harson alla jo oikein lämmin ja herne alkaa taimettua hyvin, Eriksson uskoo.
Mansikka on sekin jo kasvamassa.
–Harsolla on oma osuutensa hallantorjunnassa ja siihen saa varautua pitkään. Sanoisin, että kesäkuun kymmenes on tällä alueella kriittinen päivä, Eriksson toteaa.

Hästö työllistää tänäkin vuonna ulkomaisia työntekijöitä ja heidän etujoukkonsa on jo töissä.
–Tehdään harsotuksia ja valmistelevia töitä, Eriksson sanoo.

Lämpimät päivät ja yöpakkaset ovat kuivattaneet maanpinnan hyvin. Hästössä uskotaan, että pääsiäisviikolla kasvinviljelytiloilla lähdetään toden teolla liikenteeseen.
–Maassa on vielä kosteuttakin ja se pitää saada hyödynnettyä.

Strömman sillan kaukokäyttöön liittyvä muutostyö on valmistunut. Sillan avaukset tilataan jatkossa puhelinnumerosta 029 534 3274.
Haluttu avausajankohta tulee tilata vähintään 60 minuuttia ennen avausta.

Väylävirasto tiedotti asiasta perjantaina.

 

Kotitalous- ja tekstiilityöluokat saavat väistötilat teknisten töiden naapurisa vanhalla lukiolla. ari Juntunen (keskellä) esitteli tiloja eilisaamuna; lähinnä kuulolla ovat Tauno Kanerva ja Vesa Lilja.
Lue lisää...
Perniöön kaavaillusta uudesta koulusta on kaavailtu kaksikerroksista rakennusta, jossa eri toimijoiden yhteiset tilat olisivat rakennuksen alakerran pohjoispäässä.

Keskiviikkona vietettiin Salon kouluissa avoimien ovien päivää ja yhteiskoulussa vanhempia ja päättäjiä kierrätettiin myös käsityöluokissa.  Teknisen työn opettaja Jari Juntunen esitteli alustavaa tilasuunnitelmaa ja asemapiirrosta. 
Pohjapiirroksessa on  tässä vaiheessa hahmoteltu pohjoispäähän eli kirkon puoleiseen päätyyn suurta käsityötilaa sekä opetuskeittiöitä. Ruokala ja keittiöt olisivat osapuilleen siinä, missä parhaillaankin ja nykyinen huoltotie on merkitty alustavaan suunnitelmaankin.  Opetustiloja 0-2-luokille olisi alakerran Lupajantien suuntaisessa siivessä ja pihan puolella olisi liikuntasali.

Juntusen vetämällä kierroksella käytiin läpi myös se, mikä säilyy: kotitalous- ja käsityötunnit ovat saamassa väistötilat nykyisestä teknisen työn siivestä, joka saa näin olla käytössä myös rakennustöiden ajan. 

Real Treasure on ensimmäistä kertaa tosipaikassa perjantaina Turussa.
Lue lisää...
Metsämäen raviradalla Turussa eletään perniöläiperheen kannalta jännittäviä hetkiä huomenna. Jenniina Luodon ja Janne Niittosen kolmesta hevosesta ori Real Treasure kilpailee ensimmäistä kertaa.

Huomenna Real Treasuren ohjastaja on Mikael Kopola, menestyneen perniöläisen ravivalmentaja Veikko Kopolan poika.
Mikaelista pääsee tarinan alkuun: kuinka Luodosta ja Niittosesta tuli hevosperhe, johon kuuluu myös reilun vuoden ikäinen poika Jerry.
–Olimme Mikken kanssa kavereita, kymmenisen vuotta sitten aloimme toden teolla ajamaan, Niittonen kertaa.
Jenniina, ammatiltaan hevostenhoitaja, löytyi puolestaan Metsämäestä, missä pariskunta asui jonkin aikaa.

Jos mieli palaa risunpolttoon tai kulotukseen, on syytä katsoa sopivan sateinen ja tyyni päivä.
 –Sitä viikonlopun hienointa päivää ei kannata siihen hommaan tuhlata, opastaa Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen. 

Ohje juontaa juurensa viime lauantaihin, jolloin Varsinais-Suomessa koettiin melkoinen maastopalojen suma. Eri  puolilla maakuntaa syttyi kymmenkunta maastopaloa ja eteläisessä Salossa oli niistä yksi: Särkisalon Milanontiellä paloi noin 30 aaria maastoa, ja palo sai alkunsa roskanpoltosta. 
–Parhaillaan tilanne on vähän parempi kun alkuviikolla tuli vettä, mutta kohta maasto kuivuu taas, tuumi Aaltonen eilen keskiviikkona.
–Kuiva heinä ei ihmeitä vaadi. Lauantainakin oli tapauksia lähtenyt ihan tynnyripoltosta ja se ei tarvitse kuin kipinän, että maasto syttyy. –Itse en nyt kulottaisi ollenkaan.

IRMAn lähetysyksikkö on valkoinen rasia ohjaamon kulmassa. Marko Nurmi esitteli rungon sisään jäävää tekniikkaa kutsuvierasjoukolle tiistaina.
Lue lisää...
Kännykän ruutua on helppo tulkita. Wipron tehtaan pihalla Perniössä Volvon sora-auto nostaa lavaansa kippausasentoon ja Marko Nurmen puhelimen ruudulla muuttuvat ruudut punaisiksi yksi kerrallaan. 
–Tässä on esimerkiksi raja-arvoksi asetettu sivukallistumalle kolme astetta ja todellisuudessa kallistuma neljä astetta, joten ruutu on siltä kohdalta punainen, selvittää Wipron kotimaan myynnistä vastaava Nurmi. 

Koko joukko kuorma-autoalan  ja liikenteen ammattilaisia oli tiistaina Volvon ympärillä.  Päivän pääasia oli uutuustuote IRMA, joka kätkeytyi lähes näkymättömiin Volvon rungon uumeniin.IRMAa ei ole nimetty naisen mukaan; nimi tulee sanoista Independent Remote Monitoring Application.   Tavoitteena on parantaa kippaamisen turvallisuutta. 
–Nosturipuolella tässä asiassa on menty eteenpäin, mutta kippipuolella ei oikein ole ollut ratkaisuja, Nurmi sanoo.

Wiprolla on tehty tuotekehitystä ja paketti on nyt myyntikunnossa.IRMA-järjestelmällä varustettuun autoon kiinnitetään lähetin ja anturit, jotka kertovat esimerkiksi auton sivuttais- ja pitkittäiskulman, kippauskulman ja lavan korkeuden sekä hydrauliikan öljynpaineen ja –lämmön.    Kuljettajalla puolestaan on kännykässään sovellus, jolle auton lähetin lähettää tietoja. Jos esimerkiksi kallistuskulma on sellainen, että järjestelmän mielestä autolla on kipatessa riski kaatua, sovellus varoittaa kuljettajaa.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20