Uutiset

Poliisi tutkii Perniössä keskiviikon ja torstain välisenä yönä sattunutta kahakkaa pahoinpitelynä.

Poliisi sai puoliltaöin hälytyksen Perniöön Lupajantielle,jossa ilmoituksen mukaan kaksi miestä on pahoinpidellyt kolmatta. Pahoinpitelyn uhri oli ambulansissa saamassa hoitoa saamiinsa vammoihin poliisin saapuessa paikalle. Uhri kertoi, että miehet olivat lyöneet ja paiskoneet häntä asunnossa.

Rikoksesta epäiltyinä otettu kiinni salolaiset vuonna 1967 ja vuonna 1987 syntyneet mieshenkilöt, joita epäillään pahoinpitelystä.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta asettui tiistaina äänin 9-3 sille kannalle, että kiinteistönomistajat saavat jatkossakin valita itse jätteidensä kuljettajan niissä kunnissa, joissa näin on toimittu tähänkin asti.

Ympäristönsuojelujohtaja Olli Mäen esitys oli, että koko maakunnassa olisi siirrytty vaiheittain keskitetysti kilpailutettuun järjestelmään. 

Parhaillaan kiinteistönomistajan järjestämä kilpailutus on jo käytössä Salon lisäksi Turussa, Sauvossa, Pöytyällä, Ruskolla, Paimiossa, Liedossa, Martttilassa, Aurassa, Kaarinassa ja osassa Paraisia.

 

Uuteen arkistotilaan tulee 300 milliä paksu lattia ja erillinen iilmanvaihtojärjestelmä. Uutta holvia syynäävät vastaava mestari Staffan Sjöblom, suunnitteluinsinööri Lilian Karlsson ja työharjoittelija Pia Grandell.
Lue lisää...
Kemiönsaaren terveyskeskuksen peruskorjaus- ja laajennushanke etenee.  Työmaalla ujeltavat parastaikaa rinnakkain niin työmaan koneet kuin esimerkiksi hammaslääkärienkin porat.
–Hammaslääkärit työskentelevät täällä vielä hetken, kesäkuussa he siirtyvät väliaikaisesti Taalintehtaalle, kertoo suunnitteluinsinööri Lilian Karlsson.

Tämä siksi, että myös hammashoitolan tiloissa uusitaan talotekniikka.
–Se laitetaan uusiksi koko kompleksissa, tähdentää vastaava mestari Staffan Sjöblom.
Kaikki vanhat tilat saneerataan ja uutta rakennetaan tuhatkunta neliötä. Terveyskeskussairaala eli vuodeosasto kasvaa 32-paikkaiseksi.

Rakennettavana on myös paljon muuta kuin varsinaista hoitotilaa; esimerkiksi toisen uudisosan alakertaan tulee arkistoholvi, johon keskitetään kunnan kaikki arkistot.
Lisäksi remontissa kohennetaan esimerkiksi henkilöstön sosiaalitiloja ja rakennetaan välinehuollolle uudet tilat lähelle hammaslääkärien työhuoneita. Uuteen paikkaan muuttaa myös neuvola ja fysioterapeutti saa uudet tilat toisesta päädystä.

Investointiin on varattu kaikkiaan 4,45 miljoonaa euroa, ja kaiken on määrä olla valmiina joulukuun alussa.

 

Salon ja Perniön välillä on jo yli viikon ajan vaihdettu tien reunakaiteita uudenlaisiin.
Vanhat betonitolpat korvataan metallisilla ja uudenlaista on myös itse kaide.
–Siinä on ollut paksua u-profiilia, joka korvataan nyt ohuemmalla, sanoo aluevastaava Markus Salminen Ely-keskuksesta.
Kaiken takana on turvallisuus.
–Betonipylväs ei jousta yhtään. Kaiteen taas pitäisi ottaa auton liike-energia vastaan hallitusti vähän kuin ketjuna, eikä saisi olla niin että auto melkein pomppaa takaisin tielle, Salminen luonnehtii.
–Ennen vanhaan tehtiin vaan vahvaa niin, että ei mennä metsään. Nyt ovat tavoitteet toiset.
Kantatielle vaihdetaan puolitoista kilometriä kaidetta, mutta tämän lajin työtä on vielä jäljellä.
–Salon-Paimion alueella voi olla kymmeniä kilometrejä vanhanmallista kaidetta. Aina niitä pyritään vaihtamaan, kun määrärahat sen sallivat, Salminen toteaa.

Desiré Friman kertoi seiskaluokkalaiselle romanikulttuurista eilen yhteiskoulussa.
Lue lisää...
–Opettavainen päivä, ihan samanlaisia ihmisiähän kaikki ovat, huikkasi seitsemäsluokkalainen Valtteri Niemi eilen Perniön yhteiskoulussa.
Se olikin päivän tavoite, kertoa samanlaisuudesta.

Takana Valtterilla ja muilla nuorilla oli tovi samassa pöydässä Desiré Frimanin kanssa.
Nuoret olivat kysyneet ja Friman vastannut. Nuoria kiinnosti muun muassa se, missä Friman on käynyt koulua.
Mll:n ja tukioppilaiden järjestämä suvaitsevaisuuspäivä toi yhteiskoululle arjessaan kertomaan koko joukon ihmisiä, jotka kuuluvat johonkin vähemmistöön tai joilla on jokin enemmistöstä poikkeava piirre.
Friman edusti romaneja ja perinteinen asu kertoo osansa, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut edustaa jotain muuta ryhmää.
–Tämä asu on se, mikä ensiksi määrittelee minut monen silmissä, hän myönsi.

Aiheet eilen olivat ajankohtaisia ja vakaviakin: seiskaluokkalaiset saivat kysyä niin lesbon kuin homonkin arjesta, entisen lestadiolaisen, pyörätuolipotilaan ja näkövammaisen elämästä, maahanmuuttajan elosta ja siitä, mikä on sijaisäiti.
–Huostaanotettu lapsi voi tulla syrjityksi ja juuri siksi minä olen täällä, hälventämässä lapsiin kohdistuvaa ennakkoluuloa, sanoi kahden lapsen sijaisäiti Johanna Mussaari.

Juhlasalin puolella tehtiin käsitöitä; kimpassa syntyi tekstiiliteos ”Suvaitsevaisuuden säikeet”, jossa monenväriset kuteet sekoittuvat toisiinsa.

Koko juttu painetussa lehdessä

 

Viemäriputkea upotettiin maahan tiistaina Kiskontien vierellä. Puikoissa on Lasse Viljanen ja valokuidusta varoittavaa nauhaa laskevat kaivantoon Arttu Ahlqvist ja Johan Lönnqvist.
Lue lisää...
Perniön itälaidan suuri viemäröintiprojekti etenee, mutta viivästyy alkuperäisestä aikataulustaan noin vuodella.
Runkoverkko on pääosin valmis ja parhaillaan kaivetaan yhteyttä osuuskunnan verkon ja kaupungin siirtolinjan välille.
–Kolme,neljä kilometriä puuttuu. Ensi kuun taitteesta lähtien päästään liittämään kiinteistöpumppaamoja kiinteistöihin ja syksyllä verkon pitää toimia, lupaa hankkeen takana olevan Kaukola-Tuohittu-Ylikulman jätevesiosuuskunnan puheenjohtaja Harri Aaltonen.

Alun perin tarkoituksena oli, että jätevedet olisivat virranneet uudessa viemärissä viime vuoden lopulla.
Aaltosen mukaan yhtenä syynä viiveeseen oli kaupungin putkityön viivästyminen.
–Tietenkään emme voi alkaa liittää kiinteistöjä ennen kuin yhteys on valmis.

Hanke on numeroina mittava; mukaan on tällä haavaa liittymässä noin 250 kiinteistöä. Lisäksi viittäkymmentä toiminta-alueella sijaitsevaa odotetaan mukaan. Hankkeen talousarvio on kolme miljoonaa ja tästä 1,2 miljoonaa euroa katetaan lainalla. 35 prosenttiin kuluista tulee Elyn kautta avustusta.
–Kiinteistökohtainen kulu haarukoitiin kuuden ja yhdeksän tuhannen euron väliin ja nyt siitä on tulossa noin 8500 euroa, Aaltonen kertoo.

Parista huoneesta riittää istutettavaa noin seitsemälle hehtaarille, kertoo Marianne Vainio.
Lue lisää...
Sääennuste viikonlopulle on juuri sellainen, mitä kurkunviljelijä nyt toivoo.
–Yöpakkasia ei saisi tulla, eikä hallaakaan. Lämmintä saisi olla, toivoo perniöläinen Juha Vainio.
–Ja tuuli on istutettaessa paha, lisää Marianne Vainio.

Tilalla on alkamassa 32. vuosi kurkunviljelyä, ja vaikka kevään säistä lumisateineen ja koleine öineen on puhuttu paljon, eivät olot viljelijän silmään sittenkään ole olleet kovin poikkeavat.
–On näitä keväitä pitkässä juoksussa, Juha Vainio tiivistää.
Marianne Vainio toteaa, että koleudesta huolimatta kasvihuoneessa tekeytyvät taimet ovat tänä keväänä saaneet auringonvaloakin riittävästi.

Pari vuotta presidenttinä toiminut Mauno Koivisto saapuu Perniön yhteiskouluun. Saattamassa ovat vasemmalla Filip Törnroos ja oikealla Hyrkkö Pohjanoksa, Pekka Paakkanen ja Matti Sundström.
Lue lisää...
Perjantaina menehtynyt presidentti Mauno Koivisto on ollut monen muistokirjoituksen ja muistelon aiheena.
Perniössä Koiviston pitkänhuiskea hahmo muistetaan ennen muuta lempilajinsa, lentopallon parista.

Ensimmäisen kerran Koivisto vieraili Perniössä kesällä 1984. Koiviston joukkue oli Sikariporras ja vastassa paikallinen Köntykset.  Iso osuus vierailuun oli perniöläisen Matti Sundströmin kontakteilla.
–Peli kiinnosti ja sali oli täynnä, muistelee PeU:n tuolloinen puheenjohtaja ja pelin tekninen järjestäjä Pekka Paakkanen.

Perniön lukiossa lakitetaan tänä keväänä 23 uutta ylioppilasta.  He ovat:
Arell Joni, Aurelma Niko,Engblom Sara, Erjala Tuukka, Flink Jonna, Hellberg Nelli,  Hillgén Miska, Isaksson Nea, Kaljonen Vilma, Kemilä Karoliina, Keurulainen Julia, Kipinoinen Olli,Laiho Oskari, Laine Julia, Leikkonen Lauri, Liias Aleksi, Liias Otto, Majuri Sofia, Nikkanen Neea, Poso Akseli, Rintanen Martta, Virtanen Laura,Zeqiri Shqipdone.

Korjaus 26.5. Lisätty Hillgén.

Porvoolainen suklaanvalmistaja PetriS Chocolate Room avaa suklaapuodin kesäkaudeksi Mathildedaliin.
Suklaapuoti on toiminut kahdeksan vuotta Fiskarin ruukissa.
–Suklaan ystävät Salosta ja Raaseporista saavat herkkunsa lähempää kuin Vanhasta Porvoosta, sanoo Nina Siren yrityksestä.
Mathildedal oli paikkana ennestään tuttu.
–Ajelimme mieheni kanssa vuosia sitten siellä ja ihastuimme seutuun.
Suklaapuoti avataan entisen Kyläkonttorin tiloihin kesäkuun toisella viikolla.
Suklaapuodin kumppaniksi tulee Second Chance, Fiskarista käsin operoiva vaatetusyritys, jonka mallistossa on naisten ja lasten vaatteita. Mallisto on Maija Nuppulan käsialaa ja tuotteet syntyvät alihankitaketjussa Etelä-Suomessa. Lisäksi myyntiin tulee muun muassa koruja ja puukenkiä.
Perniöön tulon takana on samanlainen tarina kuin suklaapuodillakin.
–Olimme mieheni kanssa viettämässä vapaapäivää ja ajelimme Mathildedalissa kun ovelta löytyi vuokrattavana-lappu, kertoo Nuppula.

 

Salon nuorisotilat järjestävät kukin vuorollaan Suomi 100 –teeman elämystapahtuman.
Perniön Narikan vuoro on huomenna perjantaina 19.5. Narikan takapihalle nousee Tapahtumapoikien toimintarata ja kepparirata, sumopainia pääsee kokeilemaan ja pelaamaan pihapelejä.
–Toivotaan, että lapset ja vanhemmat tulevat yhdessä touhuamaan, lysti on maksutonta, toivoo nuoriso-ohjaaja Elisa Paavola.
Nuorisotoimen kumppanina huomnna on MLL:n Perniön osasto.
Narikassa leivottiin kahvin kanssa tarjottavia jo tiistaina, pihalla lämpiää lisäksi makkaragrilli.
Kolmituntinen tapahtuma alkaa kello 17, kepparikisa kello 19.

Timo Lamminen toi särkisalolaisille kassillisen pesisvarusteita sekä lisäksi koko joukon hyviä neuvoja. Lähinnä sovittelevat uusia räpylöitä Tiina Salminen ja Kirsi Nummi.
Lue lisää...
Meripirtin kentällä pelataan alkaneella kaudella pesäpalloa paremmilla välineillä ja ehkä säännötkin ovat kirkkaammin mielessä.
Pesäpalloliiton seurakehittäjä Timo Lamminen toi maanantaina kassillisen välineitä, mailoja, räpylöitä ja palloja kentälle ja kysyi mistä aloitetaan.
–Sääntöjä voisi vähän kerrata, oli ensimmäinen toivomus.

Niinpä siirryttiin verryttelyyn ja pelin pariin. Kentän rajat olivat siihen mennessä jo mitatut ja merkityt perinteisellä kalkkikärryllä.
–Pesäpalloliitto ajaa monilajisuutta, että varsinkin nuoret harrastaisivat monipuolisesti urheilua.
Pesäpallo voi olla tukilaji jollekin muulle lajille ja päinvastoin.  Peli on Varsinais-Suomessa voimissaan, alueellisia eroja on. Varsinais-Suomessa pesäpalloa pelataan kuntoilun lisäksi yhdeksässä sarjassa, paino näyttää olevan Loimaan-Mynämäen suunnalla.

Särkisalolaisten saama välinekassi on osa Pesäpalloliiton ja Lentopalloliiton yhteistä hanketta.
”Yhteiset pallot”- hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lentopallon harrastajat saavat tietysti lentopalloja.

Kentän uusi nurmi tulee loppukesällä, sitä ennen pelataan perinteinen jalkapallo-ottelu ja käydään kuulan moniottelu. 

Lisää painetussa lehdessä

 

Salossa pyörähtää koulujen kesäloman alkaessa käyntiin kesäliikennekokeilu. 

Kesäkuun viidennestä päivästä alkavassa kesäliikenteessä on kaikkiaan kymmenen vakiovuoroa sekä Teijon kansallispuiston ja Salon linja-autoaseman välillä ajettava
kutsuliikennevuoro.

Eteläistä Saloa koskevia vakiovuoroja on kolme. Toijan kautta Saloon ajetaan arkisin aamuseitsemästä puoli yhdeksään. Mathildedalista Teijon kautta saloon ajetaan arkisin
alkaen neljä vuoroa. Salosta Förbyyn asti pääsee normaalit reittiajot mukaanlaskien arkisin neljässä lähdössä ja viikonloppuihin osuu vielä kolme vuoroa. Förbystä Saloon
tuo arkisin kolme vuoroa.

Lisäksi on erilliset torstain iltavuorot iltatoreja ajatellen.
-Siitä on tullut paljon palautetta, että on hyvää torilla, mutta sinne ei tahdo päästä. Toivotaan, että edullinen lipunhinta innostaisi julkisen liikenteen käyttöön, sanoo liikennepalveluasiantuntija Tanja Ahola.

Kansallispuistoon pääsee Salon keskustasta paitsi vakiovuoroilla, myös kutsuliikenteessä.  Tilaus on tehtävä tuntia ennen tarvetta sähköisessä palvelussa, joka avataan 29. toukokuuta.  Kertalippu seutuvyöhykkeellä maksaa 3,30 euroa ja kutsuliikenteessä viitosen. 

Linkki kesän aikatauluihin (Salon kaupungin sivusto)

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

salo 300x125

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Uusin lukijan kuva

  • Meriharakka lumessa_1
  • Kuvaus: Matti Lindqvist on tehnyt meriharakoille pesimälaatikoita Särkisalossa. Pieni lumisade ei pesintäpuuhia kiusannut.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20