Tervepä terve. Toimituksen koillisviraston viikkovaakunat piirrellään tässä seuraavaksi.
***
Joku puujalanveistäjä voisi todeta, että on ollut käynnissä kataloninen kiihtymystila.Katalonian alue Espanjassa haluaisi itsenäistyä, ja asiasta yritettiin järjestää kansanäänestys.
Kuvat sunnuntailta kertoivat karusti siitä, miten äänestystä yritettiin torpata. Harvoinpa länsimaassa poliisi noin julmasti pamputtaa omia.

Monimutkaista on. Keskushallinto ja perustuslakituomioistuin eivät ole antaneet hyväksyntäänsä kansanäänestykselle. Taustalla on pelko siitä, että porukka tosiaan erkanisi emävaltiosta.

Kahtalaiselta vaikuttaa, vaan eipä sillä, etteivät lähtökohdat olisi kutkuttavat: Katalonia on vauras alue, jolla on työtä ja toimeentuloa ja alueellinen historia. Jos tässä pitäisi uuden valtion rakennuspalikoita valita, niin kyllä ne nuo olisivat.
Toisaalta taas. Kun tässä on muuten eletty yhteisön aikaa, tuntuu aika nurinkuriselta, että jonnekin vasiten alettaisiin piirtää uusia valtionrajoja.

Vielä on aikaista arvuutella aloitetaanko itsenäisyysneuvotteluja koskaan ja mikä niissä on tavoite.
Harmillisinta on, että Katalonia on jo kuin valtio valtiossa; sillä on esimerkiksi oma poliisihallinto ja opetustoimi.
Olisipa näet ollut kiehtovaa seurata sivusta, miten käy valtion perustaminen ihan tyhjästä. Eittämättä ensi viikot kinattaisiin lipun väreistä ja siitä, painetaanko vaakunaan pelikaani vai vuori. Vähitellen päästäisiin asiaan kuten vaikka päättämään, miten pitkä peruskoulu uudessa maassamme on.

Tämä olisi opettavaista. Monestihan sitä kesäloman viime päivinä miettii, millä ehdoin voisi julistaa mökkitonttinsa itsenäiseksi valtioksi, milloinkaan palaamatta. Kataloniasta voisi katsoa mallia, miten homma käy.

Ei sillä, ettei jotain jo olisi saarivaltion suhteen etukäteen päätettynä. Ainakin valtion ruokalistan laatijan nimi, joka sattumalta on sama kuin saunamajurinkin.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20