Tähdellistä

Tervepä terve. Toimituksen koillisateljeen viikkoerkkerit piirretään tässä seuraavaksi.
***
Kieli puhuttaa; Aamulehti julisti käyttävänsä sukupuolineutraaleja nimikkeitä lehdessä, joten esimerkiksi palomies on jatkossa pelastaja.
Kaukana ovat ajat, jolloin haettiin tekijää myyjättären toimeen. Ja olivatkohan kaikki työt tuolloin kaikille: onko koskaan kuultu maalarittaresta.

Päivittämisen varaa ehkä on, ja palomies on oiva esimerkki. Takavuosina hälytysosastoissa oli valtaosin miehiä ja tehtävät tulensammutusta. Nythän hälytyksiin lähtee miehiä, naisia ja ehkä heitäkin, jotka eivät koe olevansa kumpaakaan. Listalla on muutakin kuin tulipaloja. Sikäli vanha nimitys ei tee oikeutta. Ja kas: pelastustoimen miehistövirkaan pääsemiseksi tarvitaan – niin, pelastajan ammattitutkinto.

Erisnimet ovat oma asiansa; Merimieskirkko, Varamiespalvelu ja mitä näitä on. Veikkaanpa, että ennen kun näitä fiilataan, on virrannut paljon vettä Vantaassa. Siinä Veromiehen eteläpuolella.

Mutta arvokas avaus kuitenkin. Voisi sanoa jopa, että poikaa.
***
Perjantai vei Ateneumiin ja Alvar Aalto-näyttelyyn, joka on muuten vielä hetken auki.

Katsaus opettaa, että Aalto toimi kuten arkkitehdin pitää eli ideoi eikä vain kopioinut punaista tupaa ja perunamaata. Jonkun tokaisu siitä, että tasakattolaatikoita piirsi, kertoo esittäjänsä tietämättömyydestä.

Maalihan on helppo: jos Aallon talossa ikkunat vuotavat, asia pistetään arkkitehdin syyksi, vaikka ala on kuin kirjallisuus; valmis kirja ei ole yksi yhteen käsikirjoituksen kanssa, vaan välissä on ainakin kierros kustannustoimittajalla. Yhtä lailla Aallon toimistossa joku muu taisi raapustaa varsinaiset tekniset piirustukset, kunhan yrittäjä itse oli pohtinut esimerkiksi rakennuksen yleisilmeen, sovituksen ympäristöön ja muuta. Aallon tuotantokin on laaja; yhden talon nähtyään ei ole nähnyt kaikkia. Listallehan mahtuu lamppuja ja kahvoja, kaavoja ja tyyppitaloja, huviloita ja virastoja.

Toki keikka pisti miettimään omaa vakautta. Maksaa nyt siitä ilosta, että pääsee katsomaan kuvia Kelan pääkonttorista.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tervepä terve. Toimituksen koillismuseon viikkoperinteet uudistetaan tässä seuraavaksi.
***
Metkasti aiheet lehdessä kasaantuvat maantieteellisesti. Jos nyt tulee menoa suunnalle x, on varmaa, että samalle kylälle saa kaartaa pian uudestaan. Joskus tulee syyllinen olo siitä, että miten sitä on jollain viikolla näin paljon juttua tuolta eikä toisaalta mitään.

No, näkyy olevan kasaantumista muutenkin ja viikon taikasana on kääriminen. Tarkoitan, että jos jutut käsittelevät kaalikääryleitä ja tupakkaa, niin siinäpä sitä. Lisäksi eräällä talolla aiotaan kääriä hihat.
***
Vanhan vitsin mukaan urheilija ei tervettä päivää näe. Ehkä ei, mutta toisaalta hiukan kuntoilemalla voi vaikuttaa siihen, näkeekö vanhuudenpäivänsä. Eikä suoritus ole vaarallisin asia, vaan sen lopetus.

Koilliskulmassahan on tykätty pyöräillä. Fillari yhdistää kotiseutu-uteliaisuuden ja kuntoilun.
Maanantain kierroksella petti vain varustepuoli; uudet ja aiempaa väljemmät housut takertuivat uuteen, aiempaa tahmeampaan satulaan, kun piti laskeutua aiempaa notkeammin satulasta liikennevalojen vaihtumista odottamaan, onneksi pyörätiellä. Loput arvaatte.

Kansanluonnetta ei voi kuin kehua. Perinteisesti on tavattu suhtautua huvittuneen ymmärtäväisesti humalaisiin, mutta näemmä samaa saa osakseen myös, jos onnistuu mahdottomassa eli kaatumaan paikoiltaan katuun ja saamaan niskaansa polkupyörän. Kiitos nostoavusta.

Logistiikkahan siinä tuli mieleen. Nykyäänhän erilaiset näytteet, esimerkiksi koeputkelliset verta, kulkevat pitkin maata tutkittavaksi ja potilas ei voi aavistaa, missä oma leppä mikroskoopin alle joutuu.
Oman näytteen sijainti han on varmasti tiedossa. Noin neljännellä laatalla reunasta laskien Kuninkaankartanonkadulla.
***
Sateiset illathan muuten ovat lukemisen ja juuresten aikaa. Tässä eräänä iltana tuli ahmittua best selleriä.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tervepä terve. Toimituksen koilliskassan viikkosakot lasketaan tässä seuraavaksi.
***
Sellainenkin uutinen tuli vastaan, jonka mukaan peltipoliisien eli nopeusvalvontakameroiden määrää lisätään. Hyvä niin, jos peltipoliisien määrällä saadaan vapautettua niiden nahkapintaisen työaikaa muuhun. Liikaa väkeä ei kai niissäkään viroissa ole.

Mutta pystyisivätkö pömpelit jo parempaankin kuin vain mittaamaan nopeuksia.
Tarkoitan, että kun meillä nyt on keinoälyt ja jos mitkä sondit ja luotaimet ja sensorit. Maallikkopohjalta tulee mietittyä, että olisiko seuraavan sukupolven kapineet mahdollista opettaa esimerkiksi tunnistamaan ne tilanteet, joissa joku posottaa autollaan pysähtymättä vierekkäisellä kaistalla suojatien eteen pysähtyneen auton ohi. Liikennevalojen kanssa yhteen pelaavat kamerat taas voisivat napsia kuviinsa vaikka törkeimmät punaisia päin ajelijat.

Näissähän yhtä lailla vaaranpaikat ovat ja maksulappu moisista olisi paikallaan samoin kuin siitä vitosen ylinopeudesta tyhjällä tiellä kesäiltana.
***
Maanantaina tuli kuluneeksi 190 vuotta Turun palosta. Onnettomuus aiheutti paljon korvaamatonta vahinkoa, ja sen, mikä tulelta säästyi, veivät muut. Yliopistokin napattiin palon jälkeen Helsinki-nimiseen kyläseen kauas itään.

Yhtä kaikki tätä käännekohtaa muisteltiin varsin asiaankuuluvin tavoin. Eräskin kanssa-autoilija otti liikennevaloissa osaa päivään polttamalla päreensä.
***
Tämän jälkeen tietysti ovat nämä ensin kehuttu nykytekniikka ja perinteet paiskanneet kättä ja jääräpäisinkin nykyaikaistuu. Eräs tuttu kalastaja tuossa kertoili saaneensa verkkolaskun.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tervepä terve. Toimituksen koillisristeyksen viikkoryhmittyminen tehdään tässä seuraavaksi.
***
On se vaan tuo presidentin hommakin. Ilmeisesti tämä Niinistö on monen mielestä hoitanut pestinsä kelpo lailla, eikä ainakaan sopeutumiskyvyn puutetta käy moittiminen.
Lauantaina mies nimittäin vieraili Teijon metsissä ja maanantaina oli jo Yhdysvaltain presidentin virkahuoneessa. Kontrasti paikkojen välillä tuskin voisi olla suurempi.

Ehkä tässä on luettu liian monta kertaa Veikko Huovisen mehevä kirja Lentsu. Yhtä kaikki ajatus alkoi askarrella sen kanssa, että mitä Teijolta kenties matkaa mukaan ameriikkoihin.

Mietitäänpä. Joku hiukan flunssainen kättelee presidenttiä kansallispuistossa ja viriili nuhan itu loikkaa hihansuuhun. Siinä se jököttää kunnes soikeassa huoneessa loikkaa käteltävän nokkaan. Ei tässä kenellekään sairastumista toivota, mutta olisi se jotain jos Yhdysvaltain presidentti edes kertapärskähtäisi perniöläisperäisesti.

Tai sitten kansallispuistosta kengänpohjaan tarttunut männynsiemen voisi kulkea perille asti mukana ja tippua sopivaan paikkaan Valkoisen talon nurmikolle. Näinköhän ottaisi teijolaissyntyinen honka kasvaakseen vastarannalla.
***
Jonkinmoista syksyn harjoittelua on ilmassa keittiöosastolla. Sunnuntaista osan vei kaalilaatikon rakentelu, ja muistisääntöhän on helppo, sillä kyseessä on kakkosten ruoka. Kaksi kiloa kaalia, kaksi desiä riisiä, kaksi pakettia jauhelihaa ja kaksi sipulia on aika oiva ainesten suhde.
Soijaa ja siirappia voi rutistaa mukaan toisenkin turauksen ja lopputuloksena sitten on kaksi isoa vuoallista lootaa.

Ja sitä tulee syötyä kaksi kertaa sen, minkä vatsa vetäisi.
***
Se oikeastaan on enää ratkomatta, onko metelöivä ja elämöivä keltavahveroiden kerääjä kantarellestäjä.
***
Heip.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tervepä terve. Toimituksen koilliskulmassa käytetään tällä kerralla vakavampia äänenpainoja.
***
Uutisia ovat hallinneet Turun puukotukset. Tällä hetkellä tiedetään, että turvapaikanhakija puukotti useaa ihmistä, joista kaksi on kuollut ja kahdeksan loukkaantunut. Vangitsemisistunto pidettiin tiistaina. Tapahtumien kulusta, syistä ja seurauksista tulee lisää tietoa jatkuvasti.

Asia tulee lähelle, kun omalta kotiovelta on tapahtumapaikalle muutaman minuutin matka ja jokunen tuttu oli vielä lähempänä. Oma olo oli perjantaina kotiin mennessä hetkeä iskun jälkeen outo; vastentahtoinen, epäuskoinen ja säikähtänytkin. Kotioven lukittuminen perässä tuli tarkastettua huolella, niin hullulta kuin se voi kuulostaakin.

Heti tuoreeltaan kuultiin monesta suusta fraasi, jonka mukaan pelolle ei saa antaa valtaa.
Ei anneta, mutta perjantaina lause oli ehkä väärässä paikassa, kuin pelästyminenkin olisi väärin. Ei ole, ja se on eri asia kuin pelkääminen. Pelästyneitä taisi Suomessa perjantaina olla runsaat viisi miljoonaa.
***
Oman elämänsä salapoliisit ovat tehneet jo netintäydeltä mielestään varmoja johtopäätöksiä tapahtumien kulusta. Verkkokeskustelut pullistelevat uhoa ja väkivaltauhkauksia. Kun pääosa kansasta järkyttyy tapahtumista, mitä tapahtuu verkossa: jotkut toivovat lisää verta kentälle.

Outoa kyllä, nettipalstojen tosielämäänkin levinneet väkivalta- ja tappouhkaukset ovat jälkipuinnin tasa-arvoisinta osaa: syntyperää ei katsella, kun joidenkin tulilinjalla näkyvät palstoilla olevan tietyllä lailla ajattelevat kantasuomalaiset kuin turvapaikanhakijatkin.

Jotain varmasti tullaan muuttamaan, mutta se tehdään muilla kuin nakkikioskijonoista tutuilla keinoilla.
***
Koilliskulmassa ei ole tähän mennessä politikoitu. Ei politikoida nytkään eikä tarvitse: sitä on tehnyt moni muu perjantai-illasta alkaen.

Uhon keskellä monelta on jäänyt lausumatta kiitokset auttajille ja osanotto uhrien läheisille.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Alakategoriat

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

salo 300x125

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Uusin lukijan kuva

  • Herkkutatteja löytyy
  • Kuvaus: Herkuttelijan kannattaa mennä metsään: näin komean herkkutatin löysi Esa-Matti Ristola Strömmasta.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20