Jos sattui kävelemään pari viikkoa sitten Helsingin tai Turun keskustassa, ei voinut välttyä bongaamasta keltaisia kasseja kantavaa kansaa. Jossakin varmaan jaettiin muovikasseja ilmaiseksi. No, kaikkihan tiedämme, että kyse oli syviin ongelmiin ajautuneen suuren tavarataloketjun hulluista päivistä.

Itse asiassa Stockmann aloitti hulluttelun jo pari päivää etuajassa erottamalla toistamiseen lyhyen ajan sisällä toimitusjohtajansa. Yhtiötä on saneerattu rajusti niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta haaksirikon vaara vaanii vielä. Samaan aikaan kun Stockmann sukeltaa, Tokmanni porskuttaa pörssiin.
Hullujen päivien aikaan ainakin Turkuses heitettiin kansaa sisään parissa muussakin paikassa. Skanssissa vietettiin skanssiaisia, Myllyssä myllytettiin ja Sokos hehkutti 3plus1-päiviänsä.

Skanssi on mainoksineen ainakin moottoritieltä katsottuna vastenmielinen ja Mylly ihan liian kaukana. Siispä hulluttelemaan.
Alennukset ovat prosenteissa mahtavia! Miten tällainen myynti kannattaa? Tulee vaan mieleen, että mistähän hinnoista ne prosentit oikein lasketaan. Houkutukset eivät tällä kertaa tehoa. Ostoskori pysyy tyhjänä. Ollaan huonoja asiakkaita.
Suuntamme lopulta kirjakauppaan, joka ennen kuului samaan tavarataloon. Vajaa vuosi sitten Stockmann myi reippaasti yli sata vuotta vanhan Akateemisen vaikeuksissaan ruotsalaisille. Nyt kirjat näyttävät menevän taas kaupaksi. Helsinkiläisiä vaan harmittaa, että Bonnier poistaa myymälän perinteisiä kirjapöytiä ja korvaa ne kätevillä hyllyillä.
Kauppaa ovat hallinneet pitkään supermarketit. Luullaan, että supermarket-villitys tulee Amerikasta.Mutta ei, ensimmäisen supermarketin avasi Carrefour Ranskassa.
Carrefour-sana tarkoittaa risteystä tai kohtaamispaikkaa. Jo yrityksen nimi siis kertoo, että kyse ei ole pelkästä myymisestä ja ostamisesta vaan yhdessäolosta ja viihtymisestä.

Supermarketit tulivat myös Suomeen. Pienessä ja harvaan asutussa maassa marketteja haluttiin rakentaa pelloille kauas keskustoista. Kuntien kaavoittajat sulivat, ja kaikki kävi. Marketteihin pääsi käytännössä vain omalla autolla. Ja tavallisilla ruokaostoksilla tuli haalittua kaikenlaista tarpeetonta krääsää, mikä oli tietysti tarkoituksin.
Teollisuudessa on jo ajat kiinnitetty huomiota sidottuun pääomaan. Siis kuinka paljon raaka-aineita, puolivalmisteita ja valmiita tuotteita makaa firman kirjoissa.
Tämä on myös eräs supermarkettien kantavista ideoista. Ihmiset on saatava ostamaan ylimäärin kerralla. Me siis pidämme kotona kiltisti omaan laskuumme ylisuurta varastoa.

Isot peltomarketit ovat nakertaneet keskustojen kauppojen kannattavuutta, niin myös Stockmannin. Nyt suunta näyttää muuttuvan. Ihmiset alkavat tuskastua kaukana uinuviin kauppakeitaisiin. Myönnettyjen rakennuslupien perusteella voi ennustaa, että marketit palailevat hiljalleen sinne, missä asiakkaat asuvat.
Mutta ei tässä vielä kaikki. Yhä enemmän ostetaan verkosta. Pari päivää pienen näppäilyn jälkeen kotiovelle toimitetaan niin autonrenkaat kuin morsiuspukukin. Siinä on marketeilla tekemistä.
Niin, miten kävikään Turun hulluilla päivillä? Kirjakaupassa jaettiin myös keltaisia kasseja.
Vaikka kuinka vastusteli, käteen tarttui kauan kaipaamani Kilven Alastalon salissa ja yksi dekkari, neljä euroa kappale. Mutta enpä ottanut kaupan keltaista kassia, koska mukana oli oma kestokassi. Eipä ollut hukkareissu.
pajen

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Harvinainen isotoukohärkä Lintilässä
  • Kuvaus: Lindilässä käenrieskojen keskellä kulki suuri koppakuoriainen viime viikolla. Syken dosentti Samuli Korpinen tunnisti lajin harvinaiseksi isotoukohäräksi, jonka luultiin jo hävinneen. Viime vuosina lajia kuitenkin on tavattu Hämeessä ja läntisellä Uudellamaallakin. Isotoukohärkää ei tule kuitenkaan ottaa käteen, sillä se ruiskuttaa uhattuna ärsyttävää myrkkyä. –Lindilän luontopäiväkirjaan saatiin mukava lisä, iloitsee kuvan lähettänyt Sakari Korpinen.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20