Perniönseudun Lehdessä on pitkään pyörinyt juttusarja ”Kylillä”.  Se on luonteeltaan jatkuva ja juttutyypin alla kerrotaan ennen muuta kyläyhdistysten tekemisistä. 

Sarja päätettiin perustaa, koska kylätoiminta alueella on hyvin aktiivista;  tarkoitus oli sarjalla korostaa sitä, että kylillä tehdään ja tapahtuu.   Jo edesmennyt perniöläinen kylätoiminnan voimamies Eero Uusitalo tuumi aikoinaan, että kylästä tulee pienin hallinnollinen yksikkö.  Ei tästä kaukana olla, kun katsotaan, että kylät paikoin paikkaavat kunnan palveluja.  Eteläisessä Salossa osuva  esimerkki on Teijon iltapäiväkerho, jonka kyläyhdistys otti vastatakseen viime vuonna.   

Varsinaisella levikkialueella toimii 12 kyläyhdistystä ja niiden toiminta on monipuolista: yhteisiä tekijöitä ovat asuinympäristön ylläpito ja monenlaisen ajanvietteen ja harrastuksen järjestäminen.  Vähäinen tekijä ei ole sekään, että kylillä on hallinnassaan taloja ja rantoja.  Tekeminen tarvitsee tyyssijansa.

Monen toiveena on, että omasta olemisesta jäisi joku jälki tai muisto edes omaan kylään.  Kyläyhdistysten aktiiveilta tämä toive käy kuin luonnostaan;  perintöä ovat esimerkiksi tämän päivän kyläyhdistysten voimin kunnossapidetyt , kunnostetut tai rakennetut kylätalot.   Strömma-Dahlby vaalii kylän historiaa ja  kaivoi rantamakasiininsa pihan koristeeksi  vanhan sahan höyrypannun,  jonka saaminen esiin vaati silkkaa voimaa ja ehkä vähän viekkauttakin.  Hyvä että molempia löytyi, joskus hankkeet saavat olla ihan hulvattomiakin.  

Lauantain Avoimet kylät-tapahtumassa on mukana eri puolilta Suomea satoja toimijoita. Ilmassa on muutakin kuin kaupungistumista.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20