Omakotiliitto selvitytti jo kolmatta kertaa asumiskulujen eroja Suomessa. Tarkastelussa olivat kunnallisesti tai alueellisesti päätettävät menot, esimerkiksi kiinteistöverot ja vesimaksut.
Lounaissuomalaisittain tulos ei ole mairitteleva: Kemiönsaari on vertailussa asujalleen kallein, sitä seuraavat Parainen ja Raisio ja kärkikymmenikköön mahtuu Paimiokin.  Yli 50 000 asukkaan kaupungeista Salo on toiseksi kallein; asuminen omakotitalossa maksaa salolaiselle selvityksen mukaan noin 4250 euroa.  Kemiönsaarelaisen kukkaro kevenee noin 4700 euroa. 
Edullisin on Kempele, missä hintaa kertyy 3200 euroa. 

Oma kysymyksensä on, onko tiedolla asumiskuluista varsinaista vaikutusta esimerkiksi muuttopäätökseen; harva kunta kai on käyttänyt markkinointivalttinaan edullista vettä tai alhaista kiinteistöveroprosenttia – ja harva muuttanut pois kunnasta korkeiden jätemaksujen takia.  Enemmän valinnassa painavat palvelut ja työpaikkatilanne. Talousmielessä ratkaisevinta lienee asuntojen hintataso ja lisäksi varmasti esimerkiksi se, tarvitseeko talous auton tai peräti kaksi. 
Osaan kuluista voi pyrkiä vaikuttamaan asukas itsekin, mutta esimerkiksi sähkön siirtohintaan tai hulevesimaksuun on paha sanoa vastaan.

 Selvityksen esittelemiä eroja eri paikkakuntien välillä ei kannata liikaa päivitellä, mutta selvityksen arvo on siinä, että se osoittaa myös kulujen kasvun. Keskimäärin asuminen maksaa lähes 4000 euroa, kun vuosi sitten summa oli 250 euroa pienempi.  Nousu on suhteellisen iso. Esimerkiksi infrainvestoinnit voivat aiheuttaa hintojen korotuspaineita, mutta nousut pitää aina perustella kuntalaisille, maksajille.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20