Siihen, että sokerijuurikasta kylvetään, on vielä viikkokausia aikaa, mutta taustalla tehtävä työ ei ole tauolla talvellakaan. 
MTK ja Sucros ovat rummuttaneet kiertueella juurikkaan puolesta, tavoitteena on saada viljelijöitä innostumaan juurikkaasta ensimmäistä kertaa tai palaamaan juurikkaan viljelyyn.

Tavoite on kunnianhimoinen; lähes tuplata nykyinen 60 miljoonan kilon tuotantomäärä.  Porkkanana on tonnikohtainen hinnankorotus. 

Kaikki kielii siitä, että yhteinen halu taata nimenomaan kotimaisen juurikkaanviljelyn tulevaisuus on vahva.  Hinnankorotustarjous on ilman muuta iso asia, samoin esimerkiksi viljelijöiden jo vuosia esittämä ns. hallinnollinen listiminen, jossa kannan osuus sovitaan valmiiksi jo paperilla.  Kyseessä on myös käytännön asia, mutta selvästä rahasta ja sitä kautta kannattavuudesta ja läpinäkyvyydestä on kyse siinäkin.  Ehtoja on viilailtu monessa kohdassa.

Halua on, osaamista on ja peltoa on – lähiaikoina selviää, onko myös tekijöitä.  Toiminnalle on joka tapauksessa annettu ilmeisestikin entistä mieleisemmät raamit, jos tiloilta kysytään.  Hyrinä alan ympärillä on selvästi duurivoittoisempaa kuin esimerkiksi runsas vuosikymmen sitten; vuonna 2004 oli sokerireformin myötä vaakalaudalla koko juurikkaanviljely ja paria vuotta myöhemmin hiljeni Salon sokeritehdas.   

Juurikasperinteen mittakaavassa tai vanhojen tilojen historiaan peilaten aikaa näistä tapahtumista on kulunut varsin vähän – silti niin paljon, että niitä ei liene enää syytä muistella vaan katsoa eteenpäin uusien viljelyehtojen turvin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20