Tämän viikon lehteen osuu sattumalta kaksikin uutista, joissa kerrotaan omalla tavallaan merkittävien paikallisten rakennusten päätymisestä uusiin käsiin.

Teijolla Punaportti on kiistatta osa alueen teollisuushistoriaa;  aikaisemmin ammattiosaston omistama tila on jatkossa kyläyhdistyksen omaisuutta ja näin kaikkien kyläläisten käytössä.  Kärjistäen voisi ajatella, että välttämättä paljoa ei muutu: takavuosina varsin monella kyläläisellä saattoi olla kytkös ammattiosastoon.

Toinen rakennus on ainakin ulkonäöltään monelle tuttu: Perniön aseman työväentalo siirtyy VPK:n omistukseen ja talon ylläpitoon tulee näin entistä leveämmät hartiat.

Teijon alueen kyläyhdistystä ja palokuntaa yhdistää ilmeisesti ainakin yksi piirre: molemmat ovat aktiivisia toimijoita, mutta varsinaista suurta omaisuutta niillä ei ennen tätä kevättä ole ollut.   Toivoa sopii, että uuden toiminnan myötä mukaan tulee myös uusia tekijöitä, kuten yhdistysten puolella uumoillaan.  Oman talon pitäisi olla mielenkiintoinen haaste ja monenlaisen tekemisen mahdollistaja, ei rasite.

Myynti- ja lahjoitusuutiset kertovat siitä, että vaikka ajat muuttuvat, kaikki ei muutu. Vanhoja yhdistyksiä tulee tiensä päähän mutta tässä päivässä on omat toimijansa ottamaan koppi ainakin talosta.  Tuskin nykyään kukaan enää nikottelee talojen historialle, vaan entisen metallimiesten tai työväen talon katon alle tohditaan tulla puoluekantaan katsomatta.

 Paljon arjen kommunikaatioita ja palveluja on verkossa, mutta palokunta- ja kylätoimintaa ei oikein voi hoitaa vain etänä ja virtuaalisesti.  Edelleen tarvitaan yhteisen kohtaamisen ja tekemisen paikkoja.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20