Vanhoja aikoja haikaillessa muistellaan usein sitä, miten maaseudulla oli palvelua palvelun perään.
Totta on, että kyläkuva on muuttunut: Perniössäkin on kyliä, joissa pystyy sanomaan jo rakennuksista, missä on ollut kauppa, missä toinen kauppa, missä posti ja missä pankki.

Aikoinaan tähän oli perusteet: liikkuminen oli nykyistä vähäisempää ja paperisena kulkivat niin posti kuin rahatkin.
Toisaalta ylimalkainen heitto siitä, että kaikki olisi mennyt, ei pidä paikkaansa. Yrityspuoli tuottaa paikallisia uutisia tämän tästä ja tämänkin viikon lehdessä kerrotaan uusista avauksista.

Maaseutuyrittäjyys ei ole enää vain maanviljelyä vaan myös paljon muuta siiderinvalmistuksesta veneiden talvisäilytyspaikkojen ylläpitoon. Jälkimmäinenkin voi asiakasmäärällään yllättää: Perniössä ja Särkisalossa talvehtii satoja veneitä. Tämä palvelu taas niveltyy suoraan alueen vapaa-ajanasukkaisiin ja matkailuelinkeinoon, johon ladataan jatkuvasti lisää odotuksia. Matkailukokemukseen taas liittyvät ruoka- ja juomaelämykset: alkutuotannon rinnalle on kasvanut melkoinen rypäs seuraavan askelman toimijoita. Perniöstä ei tarvitse vetää kovin isoa ympyrää kartalle, kun sen sisään sopii useampia panimoita, leipomoita, liha-alan yrityksiä ja tietysti erikoistuneita kasvinviljelijöitä. Äkkiseltään ei arvaisi, miten suuri määrä ruoka- ja juoma-alan toimijoita on, jos tarkastellaan aluetta, jonka kulmat ovat Kemiössä, Salossa ja Tammisaaressa. Lähellä tuotettujen ja pienten yritysten valmistamien elintarvikkeiden arvostus ja kysyntä näyttävät vaan jatkuvan.

Ehdottoman myönteistä on, että kysyntään on vastattu - ei jääty poteroihin vaan lähdetty reilusti kehittelemään uusia tuotteita ja työtä tehdään omalla persoonalla. Monet ovat ne tuotteet, joissa jo etiketissä lukee, mistä kylästä tai talosta tämä leipä, paisti tai mehu on peräisin.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Enkelipilvi asemalla
  • Kuvaus: Anni Hietanen kuvasi enkelin taivaalla Perniön asemalla elokuun viimeisenä päivänä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20