Tätä luettaessa koululaisten aamukampa on aika harva; eteläisessä Salossa koulut alkavat ensi tiistaina, joten montaa lomapäivää ei tähteellä ole.

Ehkä joku jo palaa mielelläänkin pulpettiin; jos ei opetuksen takia niin ainakin nähdäkseen niitä kavereita, joiden kanssa on kesällä oltu vähemmänkin tekemisissä. Koulun alkuun liittyy oma, tietty tunnelmansa syksystä toiseen.

Sitten on koko joukko oppilaita, joille koulun alku on painajainen. Ei opetuksen takia, vaan siksi, että koulussa odottavat kesän ajan riittävän kaukana olleet kiusaajat.

Koulukiusaamisesta on puhuttu ja sitä on tutkittu paljon. Jatkuessaan kiusaaminen voi johtaa traagisiin seurauksiin ja vaikuttaa ihmisen koko loppuelämään. Usein syy kiusaamiseen on aivan olematon.

Koulurauha julistetaan Vantaalla 22. elokuuta. Sitä ennenkin kiusaamiseen pitää olla nollatoleranssi. Jos kiusaamisesta on pientäkään epäilyä, on siihen puututtava heti ja riittävän järeästi, tapahtuipa kiusaaminen koulumatkalla tai netissä. Aikuisten on uskallettava olla siinä tilanteessa pomoja, vaikka tehtävässä saisi suut ja silmät täyteen huutoa ja haukkuja.

Paikallisesta ammentaen

Vaikka kesälomat lienevät jo pääosin pidetyt, ei syksyn makua ei ole ilmassa juurikaan, ja kesä tuntuisi jatkuvan sikälikin että tapahtumia riittää edelleen.
Esimerkiksi viikonloppuna paneudutaan Särkisalossa taiteilija Karin Mascitti-Slotten elämään ja Teijolla vietetään wanhan ajan markkinoita, joilla niilläkin nähdään paikallisesta kertomusperinteestä ammentava uusi näytelmä.
Loppukesän tapahtumia leimaakin se, että niiden teemat ovat reilusti paikallisia.

Vaikka pohjana olisikin paikallishistoria, sen ei tarvitse tarkoittaa kuivaa ulkolukua, päinvastoin.
Asiaa voi ajatella niinkin, että seudun menneisyyden tunteminen on yksi avain seudulla viihtymiseen.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20