Kosken asemaseudun kyläyhdistys on ryhtynyt mittavaan dokumenttien digitointiin. Tuhannet jopa aivan 1900-luvun alusta peräisin olevat Perniön Työväenyhdistys Riennon paperit saavat sähköisen muodon tänä kesänä, kun yhdistys sai Museoviraston apurahan turvin ostettua monitoimilaitteen ja palkattua kesätyöntekijän. Dokumenttien tuleva säilytyspaikka on sen sijaan vielä avoin.
Monilla muillakin yhdistyksillä on varmasti aineistoa, joka olisi tallentamisen arvoista. Työkalut vain saattavat puuttua.
Usein puuttuu myös henkilö, joka saisi siirrettyä ideat hakemuksiksi avustuksia jakelevien tahojen suhteen. Juuri tällaisia nykyään tarvitaan.
Jo parikymmentä vuotta sitten Teijon alueen kyläyhdistyksessä oli nähtävissä sitä innovatiivisuutta, joka nyt on tarttunut myös Kosken kylälle.
Molempien kyläyhdistysten asioiden pariin tuli työskentelemään muualta muuttaneita, työelämässä menestyneitä ihmisiä, jotka katsoivat asioita eri näkökulmasta kuin maaseudulla aina asuneet.
Myös Tieksmäki-Metolan kyläyhdistyksen tukikohtaa Lainerantaa on kehitetty vuosien ajan systemaattisella Leader-rahoituksen hakemisella.
Vihiniemen kylätalon koukeroisia dokumentteja katsellessa mieleen tulee, että tällaisten pienten yhdistysten digitoiduille dokumenteille voisi olla joku keskitetty tallennuspaikka. Vaikka ne eivät olisikaan valtakunnallisesti merkittäviä, niillä voi olla suurtakin merkitystä esimerkiksi erilaisten tutkimusten lähdemateriaalina kymmenien, miksei jopa satojen vuosien päästä.
Niiden merkityksen saattaa huomata vasta sitten, kun kaivattua tietoa ei enää löydykään.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Kauriit kylillä
  • Kuvaus: Terttu Rantanen kuvasi lauman metsäkauriita Perniön Lupajalla, aivan kirkonkylän kupeella.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20