Tänään torstaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Arjessa päivä näkynee monessa taloudessa niin, että kukkavihko ja muutkin lahjat vaihtavat omistajaa kuin kiitoksena. 

Ele varmasti lämmittää, mutta on hyvä muistaa, että päivän juuret ovat isommassa asiassa; tasa-arvossa ja naisten oikeuksissa. YK vahvisti päivän vieton vuonna 1975, ja se sai nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.

Asiaa sivuttiin myös tiistaina, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun ensimmäiset naispapit Suomessa vihittiin virkaansa. Suomi on monessa mielessä tasa-arvon maa, mutta tässä asiassa jälkijunassa – esimerkiksi Tanskassa ensimmäiset naispapit aloittivat 70 vuotta sitten.

30 vuotta on niin pitkä aika, että ensimmäisten joukossa pappisvirkaan vihityt ja sitä siitä lähtien tehneet naiset ovat jo kokeneita ammattilaisia, joilla eläkepäivät ovat lähempänä kuin uran alku.
Se on myös niin pitkä aika, että seurakunnissa arjen tasolla tuskin ketään seurakuntalaista hämmästyttää, että papin tehtävää tai kirkkoherran virkaa voi hoitaa nainen. Monesti on niin, että perheen tai suvun kirkollisia tapahtumia halutaan hoitamaan tietty pappi, ja tällöin on samantekevää, onko kyseessä mies vai nainen, ihan muut seikat ratkaisevat. Papin työtä tehdään myös omalla persoonalla ja jokaisella on omat vahvuutensa.

30 vuotta on toisaalta niin lyhyt aika, että edelleen naispappeus herättää myös vastustusta. On seurakuntia, joissa naispappeuden vastustajat ovat kieltäytyneet työtehtävistä naispappien kanssa. Kyse on tavasta tulkita Raamattua, mutta tätä päivää olisi, että sukupuoleen perustuva karsastaminen jäisi pois myös kirkon piirissä; tuskin kirkossa on varaa paikallisiinkaan kähinöihin siitä, onko joku sukupuolensa takia sopimaton tiettyyn tehtävään. Seurakuntalaisten palvelemisesta on kyse.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Mitäs mulkoilet?_1
  • Kuvaus: Oskari Itälä kuvasi komean sammakon.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20