Varsinaissuomalainen Nousiaisten kunta on ollut jopa valtakunnallisesti otsikoissa viime viikkojen vesiongelmien takia.
Putkirikon takia vesijohtoveteen pääsi epäpuhtauksia ja vettä vuoti myös maastoon pitkän aikaa. Epäpuhtaudet ehtivät aiheuttaa vatsatautiepidemiankin, mutta ongelman ratkaisussa on alkamassa loppusuora: vesijohtoverkoston tehoklooraus aloitettiin tiistaina. Oman aikansa otti alkuun se, että vuotokohta löydettiin ja saatiin korjattua.

Asian saama huomio kertoo ehkä siitä, miten hyvissä kantimissa asiat Suomessa pääosin ovat: vesijohtovedessä voi olla paikkakuntakohtaisesti makueroja, mutta sen puhtauteen ja turvallisuuteen voi yleensä luottaa täysin.

Nousiaisten tapahtumat muistuttavat siitä, miten monimuotoiset ovat pulmat silloin, kun hanavesi ei äkkiä olekaan turvallista. Kotitalouksien juomaveden saanti lienee helpoimmin ratkaistavissa oleva ongelma, muu kotien tarvitsema talousvesi on jo isompi haaste. Maatiloilla ja monessa muussa yrityksessä ollaan äkkiä todella vaikean ongelman äärellä, jos vettä ei tule tai se on kelvotonta.

Kotitalouksien vedensaantia on Nousiaisissa turvattu vedenjakopistein ja yhteisöllisyys on toiminut hienosti; esimerkiksi urheilukeskuksista ja matkailumaatilaltakin on tarjottu pesupaikkoja.

Tapahtumista voisi tehdä sananmukaisesti johtopäätöksen siitä, että vesijohtoverkkojen kunnon tarkkailu, ennaltaehkäisevä kunnossapito ja veden laadun seuranta ei ole hukkaan heitettyä vaivaa. Verraten uuteenkin verkostoon voi tulla vikaa, mutta putkistojen ikääntyessä riskit kasvavat. Korjausvelka kasvaa putkissa siinä, missä muussakin infrassa.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20