Kuntaliitoksen jälkeisessä Salon talouskurimuksessa Niksaaren saunaksi kutsuttu Särkisalon Björkgrunden aiottiin myydä. Salo kuitenkin luopui saaren myyntiaikeista, mutta uudisti nyt yllättäen aikeensa osana muita ranta- ja saarikohteita.

Särkisalon kunta hankki kahden hehtaarin Björkgrunden-saaren kunnan omiin tarkoituksiin. Ostaminen mahdollistui kun varsinainen Niksaari osoittautui liian pieneksi ydinvoimalan sijaintipaikaksi. Kunta rakennutti saarelleen pyöröhirsisen saunarakennuksen, jonka tilat olivat kuntalaisten vilkkaassa kokous-, juhla- ja saunomiskäytössä. Saari muodostui kotiseututapahtumien pitopaikaksi, jossa oli myös lapsiperheiden uimaranta.

Alueen hankkimiseen vaikuttivat epäilemättä upea saaristomaisema ja helppo saavutettavuus tietä pitkin. Salon kaudelle siirryttäessä rakennuksen käyttö väheni jossakin määrin, mutta saunalla on säilynyt ympärivuotisesti uskollinen käyttäjäkuntansa ja juhlia ja kokouksia järjestetään edelleen.Saunarakennus ei kaikin osin vastaa nykyajan vaatimuksia ja energiatehokkuudessa on toivomisen varaa.

Niksaari koki uuden tulemisensa särkisalolainen matkailualan yrittäjän ostettua kaupungin alueella olevan hieman kulahtaneen grilikioskin. Uudesta vuokrasopimuksesta on seitsemän vuotta jäljellä. Tilat uusittiin ja paikkaa on jo toistamiseen laajennettu muutaman vuoden sisällä asiakasmäärien lisääntyessä. Yrittäjä vuokraa veneitä ja alueella on minigolfrata.

Laitureita ja poijupaikkoja on lisätty käytön vilkastuessa. Särkisalon kalastusalue rakensi vapaassa käytössä olevan vierasvenelaiturin ja veneiden nosto- ja laskupaikan.
Ulkoluodon sillan valmistuttua ranta-alueet ehostettiin. Rannalta voidaan lastata proomuja ja veneitä kuljettamaan tavaroita saariin ja ranta-alueille. Lastausaluetta käytetään myös helikoptereiden laskeutumispaikkana ja tarvittaessa Medi-Helin tarpeisiin. Kevätjäiden vapauduttua Niksaaren rannat kansoittuvat siian onkijoista. Lähiseutujen koulut järjestävät onkimis- ja kalankäsittelytapahtumia ja vapaa-ajan kalastajat ja perhekunnat kalastavat Niksaaren rannoilta ja laitureilta miltei ympärivuotisesti. Bromarvin ammattikalastajat tuovat saalistaan kala-autolle edelleen Saloon kuljetettavaksi.

Särkisalon pitäjäsuunnitelman mukaan Niksaaresta voitaisiin asteittain kehittää ravitsemuspalvelujen ohella matkailua ja vapaa-ajan palveluja, veneilyä ja venepalveluita sekä retkeilyä ja luonto-opastusta palveleva keskus, joka tarjoaisi mahdollisuuden toimia seudun kaikkien yrittäjien ja palveluntarjoajien pisteenä.
Niksaaresta avautuu Salaon merellisyys parhaimmillaan ja siitä on muodostunut vilkas päiväretkikohde myös kauempaa tuleville.
Paikan myyminen olisi pitkällinen prosessi, mutta pysäyttäisi välittömästi alueen kehittämissuunnitelmat. Parempi olisi kaupungin edustajien ja Niksaaressa toimijoiden pohtia keskenään alueen kehittämistä.


Heikki Liede, Särkisalon
pitäjäyhdistys Särfin
Seppo Willgren, kotiseutuyhdistys Meripirtin kerho
Juha Karimo, matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä

 

 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20