Antti Allén kirjoitti (Perniönseudun lehti 6.8.2009) Laurin markkinoiden ja Särkisalo-päivän merkityksestä paikallisen kotiseutuidentiteetin säilyttäjinä. Vuoden alussa kymmenestä kunnasta muodostettiin yksi uusi, Salon kaupunki. Olen samaa mieltä Allénin kanssa siitä, etteivät vanhat kunnat mihinkään häviä, ne ovat osa niissä asuvien ihmisten identiteettiä ja sielunmaisemaa.
Ensimmäinen kotiseutuni on Somero, olen siellä syntynyt Paasikiven ja Kekkosen vallanvaihdon aikoihin. Tähän kotiseutuidentiteettiasiaan otankin rohkaisevan esimerkin Somerniemestä, joka oli itsenäinen pieni kunta vuoteen 1977 asti, jolloin se liitettiin Someroon. Kuntaliitoksesta on jo yli kolmekymmentä vuotta aikaa ja edelleen Somerniemen alueella asuvilla on vahva kotiseutuidentiteetti ja ”somerniemeläisyys”. Tästä hyvänä esimerkkinä on kesälauantaisin toimiva Somerniemen kesätori, mikä sai alkunsa runsaat kaksikymmentä vuotta sitten muutaman ennakkoluulottoman kyläläisen ideoista ja toiminnasta, tänä päivänä kesälauantaisin torikansaa on parhaimmillaan kuusi tuhatta henkeä.
Toinen kotiseutuni on Muurla, jossa olen asunut vuodesta -87, Someron ja Muurlan väliin jäi kymmenen vuotta Hämeenlinnan seudulla, Halikossa ja Salossa. Ne olivat kuitenkin sen verran lyhytaikaisia asuinpaikkoja, ettei niistä vielä tullut varsinaista kotiseutua.
Kuluvana kesänä myös Salon kaupunki on ollut mukana kotiseutukierroksella eri puolilla uutta kaupunkia pidetyissä kesätapahtumissa, Pertun päivä Perttelissä ja Muurla-päivä ovat vielä edessä.
Haluankin kannustaa kaikkia kuntalaisia ottamaan haltuun uusi Salo vierailemalla paikallisissa tapahtumissa ja osallistumaan oman alueen tapahtumiin yhdessä tekemällä ja kokemalla.
Perniöläisyys ja muurlalaisuus muiden mukana varmasti säilyvät uudessa Salossakin, ja vuoden päästä vietetään taas kesää yhdessä, paikkakuntatapahtumien merkeissä.

Ari Aalto
Muurla

 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20