Salon kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviostaan 10. päivänä joulukuuta. Talousarviolla haetaan kaupungin taloustilanteen vakauttamista, joskin kiusausta äänten kalasteluun saattaa esiintyä. Eiköhän ainakin muutamia hylättäväksi tiedettäviä talousarvion lisäysesityksiä tulla tekemään tai ehdottamaan puolueiden ideologisia reunaehtoja.
Ensimmäisen kerran kuntaliitoksen jälkeen olemme tilanteessa, jossa taseemme varat ovat huvenneet. Työttömyydestä ja väestön ikääntymisestä aiheutuvat menot ovat lisääntymässä samalla kun hyvätuloisten veronmaksajien osuus on vähentynyt. Verotulojen satunnainesti hieman suurempi kertymä ei muuta kaupungin talouden näkymää.
Tarvitaan uusia yrittäjiä, jo olevien yritysten jatkamista ja kasvua ja uusia veronmaksajia. Salo on pidettävä houkuttelevana asuin- ja työnteon paikkana. Samalla on kuitenkin jatkettava kaupungin talouden sopeuttamista. Ensisijaisina keinoina ovat tuottavuuden parantaminen, uusien toimintatapojen soveltaminen ja palvelujen priorisointi. Myös henkilöstömenoissa on saatava säästöjä.
Salon kuntaliitoksen yhteydessä sovittiin kaupungin työntekijöiden palkkatasojen yhdenmukaistamisesta. Ratkaisun myötä kaupungin työntekijät saavat keskiarvoisesti korkeampaa palkkaa kuin vastaavissa tehtävissä olevat esimerkiksi Turun kaupungin työntekijät. Salon kaupungin palkkataso ammattiryhmittäin on myös monissa tapauksissa korkeampi kuin vastaavilla yksityisillä toimialoilla.
Kaupungin työntekijöiden palkat perustuvat silloisissa olosuhteissa tehtyihin sopimuksiin, eikä palkkojen alentaminen tule kysymykseen. Kateuteen ei ole syytä. Pidemmän päälle on kuitenkin kestämätöntä, että oletettavasti pitkään talousvaikeuksista kärsivä Salo maksaa merkittävästi suurempia palkkoja kuin naapurikaupungit ja yksityiset toimialat.
Kustannusten alentamiseen ja toimintojen tehostamiseen voidaan pyrkiä myös ulkoistamisen keinoin. Sen hyötyjä ja haittojakaan ei tule arvioida ideologisista lähtökohdista. Ulkoistamiseen liittyviä näkökohtia on hyvä ryhtyä selvittämään eri toimialoilla ja tarkastella ulkoistamisesta muualla saatuja kokemuksia. Ulkopuolinen asiantuntija-apu saattaisi olla tarpeen neutraaliin ehdotukseen pääsemiseksi.

Heikki Liede
Kaupunginvaltuutettu (kok)
Salo

 

 

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Syksyinen kirkkotie
  • Kuvaus: Syksyn lehdet innostivat myös Riitta Heleniuksen ikuistamaan Perniötä, tällä kerralla kirkolle johtavaa tietä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20