Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi viime viikolla Juha Sipilän hallituksen aikeista pudottaa vanhusten laitoshoidon henkilöstömitoitusta. Nykyisellään suositus on 0,5 hoitajaa yhtä asiakasta kohden ja uusi luku olisi 0,4.
Hallituksen kaavailu on lyhytnäköistä ja epäinhimillistä, sillä esimerkiksi kymmenen hoitajaa työllistävällä osastolla olisi jatkossa työssä vain kahdeksan. Jos nykytilanteessa hoitajia on aamu- ja iltavuoroissa työssä neljä ja yövuorossa kaksi, tulevaisuudessa kahdesta vuorosta vähenisi yksi työntekijä.
Juhlapuheissa halutaan aina tukea vanhusten kotona asumista sinne vietävien palveluiden kautta. Tämä kehitys on kannatettavaa, mutta on myös johtanut tilanteeseen, jossa laitoksiin siirtyvä vanhusväestö on entistä huonokuntoisempaa ja vaati enemmän apua. Moni vanhus on ns. kahden autettava ja mikäli mitoitusta pienennetään, näkyy tämä auttamatta vanhustyön laadussa.
Mitoituksen pienentäminen vaikuttaa olennaisesti myös henkilöstön edellytyksiin tehdä työtään ja jaksaa sitä tehdä. Salon kaupungissa vanhuspalveluiden sairauslomat ovat olleet tämän vuoden kasvussa. Tämä on aivan varmasti seurausta työn fyysisestä kuormittavuudesta. Mitoituksen pudottaminen ei ainakaan tätä tilannetta paranna. Henkilöstön jaksaminen on myös hoidon kannalta aivan oleellinen kysymys.
Yhdessä vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa esitimme sosiaali- ja terveyslautakunnassa Salon kaupungin vanhuspalveluihin lisävakansseja, jotta mitoitus olisi noussut 0,6:een. Tämä esitys kaatui Kokoomuksen, Keskustan ja Vihreiden vastustukseen äänin 7-6.
Mitoituksen nostaminen olisi sekä nostanut vanhuspalveluiden laatua että helpottanut henkilöstön työkuormaa.
Keskustelu asiasta varmasti jatkuu hallituksen ja valtuuston budjettikäsittelyss


Sosiaali- ja terveyslautakunnan sd-ryhmä

Saku Nikkanen(pj.)
Juha Mäkilä
Anita Sjöholm-Nikkanen

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Harvinainen isotoukohärkä Lintilässä
  • Kuvaus: Lindilässä käenrieskojen keskellä kulki suuri koppakuoriainen viime viikolla. Syken dosentti Samuli Korpinen tunnisti lajin harvinaiseksi isotoukohäräksi, jonka luultiin jo hävinneen. Viime vuosina lajia kuitenkin on tavattu Hämeessä ja läntisellä Uudellamaallakin. Isotoukohärkää ei tule kuitenkaan ottaa käteen, sillä se ruiskuttaa uhattuna ärsyttävää myrkkyä. –Lindilän luontopäiväkirjaan saatiin mukava lisä, iloitsee kuvan lähettänyt Sakari Korpinen.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20