Skip to main content

Karjalainen ruokaperinne oli lähiruokaa parhaimmillaan Kaikki piirakat ovat aitoja ja oikeita

Piirakkalinja on tehokas. Edessä Ritva Anttila Suomusjärveltä ja Terttu Saikkonen ja  Hilkka Laukka Kemiönsaarelta.Karjalainen ruokaperinne on paljon muutakin kuin piirakat, mutta piirakat maistuvat ympäri maailmaa.
– Teimme Japaniin 20 000 piirakkaa ja ne myytiin siellä katukioskeissa kuin meillä lihapiirakat, kertoi Aira Viitaniemi lauantaina Perniön seurakuntatalossa.
Viitaniemi on Karjalan Liiton naistoimikunnan puheenjohtaja, keittiömestari ja eurokokki.  Perniössä hän vieraili karjalaisten Salon piirin perinnelounaalla.

Karjalainen ruokaperinne ei rajoitu piirakoihin eikä kotiruokaan. Seuraelämä oli kaupungeissa vilkasta ja Viipurin pyöreä torni sen symboli.

Karjalassa ruoka oli lähiruokaa ja kasvis- ja patapainotteista. Padoista tunnetuin on karjalanpaisti.
—Se on helmi, viikonloppujen ja suurten juhlien ruoka, innostuu Viitaniemi ja antaa saman tien palautetta markettien lihatiskeille.
—Liha ei saa olla sokeripalan kokoisiksi paloiksi pilkottua, sitä minä hyväksy olleenkaan.
Lihojen pitää olla noin kananmunan kokoisina paloina, sikaa ja nautaa.
—Lammasta, maksaa ja keuhkoja voi käyttää, sipulit neljänä lohkona,  mausteeksi  suolaa ja maustepippuria, ehkä laakerinlehteä.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: