Kosken kartanon Hereford – pihvikarjan sonni ja vasikat ovat jo siirtyneet ulkoa navettatiloihin. Parin päivän päästä

Yksi laiduntaja tuli hieromaan tuttavuutta Fredrik von Limburg Stirumin kanssa.
Yksi laiduntaja tuli hieromaan tuttavuutta Fredrik von Limburg Stirumin kanssa.
seuraan liittyvät lehmät.  Kookas Shogun –sonni pistelee kuivaa heinää poskeensa sydämensä kyllyydestä.

Muita sonneja ei tilalla tällä hetkellä olekaan, vaikka kesällä niitä oli vielä kolme.
– Toivottavasti joku näistä vasikoista saadaan kasvatettua niiden tilalle, kertoo tilan isäntä Fredrik von Limburg Stirum sonnivasikoiden vieressä.

Keinosiementäjä ei täällä juuri vieraile, vaan lehmät ja muutama sonni viettävät kesän yhdessä laitumella toukokuusta lokakuuhun.  Vasikat syntyvät kevättalvella, ja ne erotetaan lehmistä vasta syksyllä. Sonnivasikat kasvatetaan noin 600-kiloisiksi, ennen kuin ne pistetään lihoiksi. Hereford-rotu onkin erinomainen pihvilihan tuottaja.

Kosken kartanossa juhlitaan ensi viikolla Suomen Hereford-yhdistyksen 30-vuotisjuhlia.
Kosken kartanon Hereford-karja on Suomen vanhinta, reilut kymmenen vuotta itse yhdistystäkin vanhempaa.
– Emme olleet ihan ensimmäisiä, mutta pari varhaisempaa tuottajaa ehtivät jo lopettaa. Ensimmäiset Herefordit tulivat tänne isoisäni aikana vuonna 1967. Isoisä oli saanut Ruotsista tietoa, että rotu viihtyy vaatimattomissakin oloissa.

EU-ajan koittaessa tilalla palautettiin jo metsää kasvavia entisiä laitumia uudelleen laidunkäyttöön. Nyt laitumet kattavatkin suuren osan Kosken maisemista. Lehmien laiduntaminen edistää luonnon monimuotoisuuden toteutumista. Se myös suojaa vesistöjä, sillä kasvipeitteiset pellot ympäri vuoden sitovat ravinteita.
Kokonaan luomutilaksi Kosken kartano siirtyi muutama vuosi sitten.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä
K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Kesälehti Tortone

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Uusin lukijan kuva

  • Ei olla sokerista_1
  • Kuvaus: Paula Laine nappasi kuvan viime viikon keskiviikon kunnantalon puiston lauluillasta, jonne oli kurjasta säätä huolimatta saapunut runsaasti väkeä.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20