Jukka Helkama esittelee uusittua patoa.
Jukka Helkama esittelee uusittua patoa.
Kiskonjoki virtasi tiistaina suorastaan kauniisti kohti merta. 
–Arvioisin, että virtaama on parhaillaan nelisen kuutiota sekunnissa.  Nyt on oikein hyvä, stabiili tilanne, totesi Vuorilinnan Voima Oy:n Jukka Helkama virtaa katsellessaan.

Joki on ikiaikainen, mutta Hålldamin pato Aijalan ja Kosken välillä on lähes kauttaaltaan uusittu. Voimalaitosyhtiö satsasi padon peruskorjaukseen ja tavoitteena on rakenteiden vuosikymmenien käyttöikä. 
–Edellisen kerran täällä oli tehty rakennustöitä tietojemme mukaan vuonna 1970 eli viisikymmentä vuotta sitten.  Yksi luukku oli rauennut ja vedenalaisetkin osat jo huonokuntoisia, Helkama kertaa. 

Hålldamin padolla säädellään Kiskon Kirkkojärven vedenkorkeutta.   
–Vähäisen virtaaman aikanakin meidän on päästettävä vähän vettä läpi. Latokartanonkoskea emme voi kuivattaa, Helkama tähdentää.

Parhaillaan virtaamat ovat kasvusuunnassa. 
–Voimalaitos ei ole ongelma, mutta sen alapuolella oleva Saarenjärvi asettaa haasteensa. Se ei vedä ja siksi joskus joudumme pitämään vettä korkealla yläjuoksulla, Helkama tähdentää. 


Vuorilinnan Voima Oy omistaa itse patorakenteen ja Kosken voimalaitoksen ja on vuokrannut niiden tarvitsemat maa-alueet Kosken kartanolta.   Kosken voimalaitos on automatisoitu, mutta Håldamin pato vielä tarvitsee huolenpitoa;  patoluukkujen säätö tehdään käsin ja siitä vastaa perniöläinen Hyrräpyörä Ay.

Koko juttu 31.10.lehdessä.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20