Aarto Alanne kävi tiistaina Ulla Sagulinin pakeilla verenpainemittauksen merkeissä. Uutiset olivat hyviä: paineet ovat oikein hyvät.
Aarto Alanne kävi tiistaina Ulla Sagulinin pakeilla verenpainemittauksen merkeissä.  Uutiset olivat hyviä: paineet ovat oikein hyvät.
Perniön apteekin takahuoneesta kuului tiistaina tasainen tarranauhan repimisen ääni, kun verenpainemittarin mansettia availtiin tämän tästä. Valtakunnallisen Korvaamaton kovalevy -kampanjan merkeissä on mitattu verenpaineita eri puolilla maata ja Perniössä mittauspisteellä kävi tasainen virta.
–Kolmekymmentäkuusi on käynyt ja kymmeneltä aloitettiin, summasi Ulla Sagulin  iltapäivällä kolmen aikoihin.

Hän on sydänterveyteen erikoistunut terveydenhoitaja ja Salon Sydänyhdistyksen puheenjohtaja ja vastasi tiistaina mittauspisteestä Perniössä.
Jotain on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana, ja tällä kerralla hyvään suuntaan.
–Kotisairaanhoidossa 70-luvun ja 80-luvun taitteessa mitattiin tosi paljon kahdensadan paineita, Sagulin toteaa.

Syitä voi hakea esimerkiksi elintavoista:  takavuosina tupakointi oli paljon nykyistä yleisempää ja suolan käyttö reippaampaa.
Korkeita lukemia tavataan  toki edelleen: tiistaina muutama mittauksessa käynyt sai kuulla, että käynti lääkärillä voisi olla paikallaan. 

Verenpaineen vaarat tiedetään:  kohonnut verenpaine altistaa muun muassa aivoinfarkteille ja -verenvuodoille ja sydän- ja verisuonitaudeille. Verenpaineella on myös yhteys muistisairauksiin. 

Joskus lääkkeet  ovat ainoa vaihtoehto kohonneen verenpaineen hoitamisessa. .
–Jonkun verran on sitä, että verenpainelääke käsitetään kuuriksi ja sitten lopetetaan syöminen hetken päästä, Sagulin toteaa.

Salossa mittauskampanjan takana oli Salon AVH-kerho, joka tekee mittauksen tiimoilta Sydänyhdistyksen kanssa yhteistyötä.

K-Supermarket

ksupernetti1

Lue uusin lehti (Lehtiluukku)

133096

Mainoksia

 

Eteläisen Salon paikallislehti


Kiinnostaisiko oma mainoksesi tässä?
Ota yhteyttä!

Vastuullista journalismia

Kirjoittajavieras

Uusin lukijan kuva

  • Tämän talven lumet
  • Kuvaus: Talvi on lauha, mutta sen verran ehti lumi käydä maassa, että Markku Varjus ottaa kuvan.

Perniönseudun Lehti Oy | Lupajantie 1 | 25500 Perniö | (02) 735 2300 ilmoitukset ja tilaukset | (02) 735 2301, (02) 735 2302 toimitus | fax. (02) 735 2284

Tämä julkaisu on suojattu tekijänoikeuslailla. Tekijänoikeuslain nojalla kopiointi muuhun kuin yksityiseen käyttöön edellyttää oikeudenhaltijan luvan.
Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto myöntää julkaisujen valokopiointiin ja skannaamiseen lupia oppilaitoksille, yrityksille ja muille yhteisöille.
Tarkista onko organisaatiollanne voimassaoleva kopiointilupa. Lisätietoja luvista ja niiden sisällöstä antaa Kopiosto ry www.kopiosto.fi.

Sivuston toteutus: Arttu Arojoki

rss20